NRK Meny
Normal

Obama: – Det vil ta mer enn uker å løse krisen i Irak

USAs president Barack Obama mener det vil ta tid å løse situasjonen i Irak. Han sier at det viktigste nå er å få på plass en fungerende samlingsregjering i landet.

Obama

USAs president Barack Obama sier ISILs frammasj har gått raskere enn forventet.

Foto: MANDEL NGAN / Afp

USA har sendt fly tilbake til Irak for å hjelpe flyktningene som er fanget av ISIL. Samtidig fortsetter luftangrepene mot islamistgruppen. Obama kommentere dette lørdag ettermiddag på plenen foran Det hvite hus.

Obama sier luftangrepene i Irak vil fortsette «så lenge det er nødvendig», men sier krisen i Irak ikke kan løses på noen uker.

– Jeg vil ikke sette en tidsramme, men det kommer til å ta mer enn uker å løse problemene i Irak. Når amerikansk personell blir truet er det mitt ansvar å sørge for at de er beskyttet, sier Obama.

Om den humanitære krisen i landet, sier Obama at hjelpeinnsatsen overfor flyktningene som sitter fanget på Sinjar-fjellet i Nord-Irak kommer til å fortsette.

– De tusenvis, kanskje titusenvis, irakerne som flyktet til fjellet er i ferd med å sulte og tørste i hjel. Amerikanske styrker hjelper irakiske styrker med å ta hånd om barna, kvinnene og mennene som er fanget i fjellene. Maten og vannet vi har sluppet ned til dem, vil hjelpe dem å overleve, sier Obama.

– Vi føler oss trygge på å forhindre ISIL i å komme seg til fjellet og slakte mennesker der. Men utfordringen er å føre dem til et tryggere sted, sier Obama.

– Viktig at en irakisk regjering tar form

Obama sier ISILS fremmasj har skjedd raskere enn ventet.

– ISILs hyppige frammasj i Irak de siste månedene indikerer en svakhet i den irakiske regjeringen, sier Obama.

Presidenten sier det er viktig at den irakiske regjeringen tar form og ferdigstilles. Før det skjer er det vanskelig å bekjempe ISIL, sier han.

– Det er viktig å ha en irakisk regjering på bakken som kan ta ansvar og som vi kan samarbeide med. Når det er på plass, tror jeg vi ender opp med å være en av mange land som kan jobbe mot ISIL.

Obama sier også at han er glad for støtten fra Frankrikes president François Hollande og Storbritannias statsminister David Cameron.

– Begge landenes ledere har uttrykt sterk støtte til handlingene og har bestemt seg for å slutte seg til vår humanitære støtte til irakere som lider, sa Obama.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt