Obama langer ut mot Kongressen etter kirkemassakren

President Barack Obama oppfordrer til nasjonal selvransakelse etter kirkemassakren i Charleston. – Jeg nekter å oppføre meg som om dette er normalt, sier presidenten.

Barack Obama

President Barack Obama mener mange liv kunne vært spart dersom Kongressen hadde godkjent forslagene til våpenreform i 2013.

Foto: MANDEL NGAN / Afp

– Flere enn 11000 amerikanere ble drept med skytevåpen bare i 2013. Dersom Kongressen hadde hatt litt sunn fornuft og godkjent noen av forslagene som ble reist etter Newtown-massakren, ville vi kanskje hatt flere amerikanere blant oss, sa president Barack Obama i natt norsk tid.

Presidenten refererte til forslagene om å stramme inn den liberale amerikanske våpenlovgivningen som ble fremmet i kjølvannet av massakren på barneskolen Sandy Hook i 2012 der 20 barn og seks voksne ble drept. Alle forslagene ble nedstemt og Obama kalte det det en skamfull dag i Washington.

Vil ha ny våpendebatt

– 90 prosent av amerikanerne støttet disse reformene, hevdet presidenten da han talte i natt.

Onsdag ble ni personer drept da 21 år gamle Dylann Storm Roof gikk til angrep med skytevåpen i en afroamerikansk kirke. Nå vil Obama ha en ny våpendebatt og han oppfordrer Kongressen til å følge folkets vilje.

Blomsterhav i CHARLESTON

Mange kommer til kirken i Charleston for å legge ned blomster til minne om ofrene for onsdagens massakre.

Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / Afp

– Jeg nekter å oppføre meg som om at dette er den nye normalen. Selv om vi sørger over denne tragedien må vi ta et skritt tilbake og ta inn over oss at dette skjer altfor ofte, sa presidenten.

– Vi må handle

– Det holder ikke å uttrykke sympati. Vi må handle. Vi ser ikke slike type drap, i en slik skala og med en slik hyppighet i noen andre land vi kan sammenlikne oss med, fortsatte han.

Men presidenten har sterke krefter imot seg. Senest i går uttalte et styremedlem i den mektige lobbyorganisasjonen National Rifle Association (NRA) at masskeren i Charleston kunne vært unngått dersom pastoren hadde gitt kirkegjengerne lov til å bære våpen i kirken.

I motsetning til i 2012 har republikanerne nå flertall i begge kamrene i Kongressen, noe som sannsynligvis vil gjøre det enda vanskeligere å oppnå flertall for strengere våpenlover.

Tilgir drapsmannen

Mens lokalt politi betrakter Charleston-drapene som hatkriminalitet, har den føderale påtalemyndigheten besluttet å etterforske massakren som en innenriks terrorhandling.

Dylann Roof

Dylan Storm Roof har tilstått drapene. Her under fengslingsmøte fredag.

Foto: Uncredited / Ap

Under fengslingsmøtet fredag fikk de pårørende etter de ni ofrene se drapsmannen via videolink. Roof sto uttrykksløs og stirret inn i kameraet mens datteren til en av ofrene snakket til ham.

– Jeg kan aldri holde rundt henne igjen, men jeg tilgir deg. Du såret meg og mange andre mennesker, men Gud tilgir deg og jeg tilgir deg, sa hun.

Drapsmannen fortrakk ikke en mine.

SISTE NYTT

Siste nytt