Hopp til innhold

Obama: – Hjelpen er på vei

En av de største redningsaksjonen i vår historie er på vei til Haiti, sa president Barack Obama på dagens pressekonferanse.

Obamas pressekonferanse om Haiti
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

NETT-TV: Obama lover 100 millioner i strakshjelp til jordskjelvofrene i Haiti.

Obama sier han i møter med sitt nasjonale sikkerhetsteam i dag gjorde det klart at jordskjelvkatastrofen på Haiti er førsteprioritet.

– Her kreves det amerikansk lederskap. Vi står i solidaritet med våre naboer i sør, og jeg kan opplyse at i morges var de første amerikanske redningsmannskapene i gang med arbeidet, fortalte Obama.

100 millioner i strakshjelp

Det amerikanske militæret har sikret flyplassen slik at nødhjelpen når fram. Flere redningsteam er ute i gatene for å søke etter overlevende, orienterte presidenten.

Presidenten opplyste at USA vil bevilge 100 millioner dollar i øyeblikkelig nødhjelp til det lutfattige landet. I tillegg vil de også bidra økonomisk i gjenoppbyggingen etter jordskjelvet.

Obama gjentok også oppfordringen til sine medborgere om å fortsette med å bidra med hjelp og støtte.

Tar tid å nå fram

Obama snakket også direkte til det haitiske folk:

– Få i verden har hatt det like hardt som dere. Etter å ha lidd så mye så lenge, spør dere kanskje dere selv om dere sviktet. Men dere vil ikke bli sviktet, dere vil ikke bli glemt. Amerika står sammen med dere, verden står sammen med dere, understreket president Obama.

– Hjelpen er på vei. Mye mer hjelp er på vei, sa Obama som innrømmet at det vil ta tid å nå fram med hele hjelpeapparatet.

– Rørt av alle som vil hjelpe

Like etter Obamas pressekonferanse møtte FNs generalsekretær Ban Ki-Moon pressen.

Ban Ki-Moon snakker om Haiti

Ban Ki-Moon.

Foto: David Goldman/Getty Images / Scanpix/AFP

FN har opplevd store tap. 22 ansatte er bekreftet omkommet, og de 150 ansatte som har vært savnet er fortsatt ikke gjort rede for.

– 100 av dem var trolig inne i FN-hovedkvarteret da det kollapset. Jeg har sett bildene av bygningen. Det er forferdelig, sa Ki-Moon.

Han fortalte at en FN-ansatt fra Estland ble funnet i live i ruinene i natt:

– Letemannskapene hørte skrapelyder og fant ham fire meter nede i ruinene. Han fikk vann gjennom en gummislange, og er nå sendt til det argentinske sykehuset. Det var et lite mirakel i en natt som brakte få andre mirakler, fortalte Ki-Moon.

Han sier han er rørt over all den internasjonale responsen han ser.

– Folk rundt om i verden vil bidra til sitt ytterste. Jeg er rørt over alle som har kontaktet meg og sagt at de vil hjelpe, sa generalsekretæren.

SISTE NYTT

Siste nytt

Denne videoen skal vise en drone fra det ukrainske forsvaret slippe en granat på russiske styrker utenfor Kharkiv.

Slipper håndgranater fra minidroner

Nye videoer viser at små droner utstyrt med lette granater blir brukt i krigen i Ukraina. Disse blir først og fremst brukt som propaganda, mener ekspert Ole Jørgen Maaø fra Luftkrigsskolen.