NRK Meny
Normal

Ber unge si nei til isolasjonisme og kynisme

Da USAs president Barack Obama snakket til 500 ungdomsledere i London ba han dagens unge vende ryggen til pessimisme, kynisme og isolasjonisme.

Britain Obama Barack Obama

BER UNGE VÆRE OPTIMISTER: – Ikke gi opp eller gi etter for kynikere selv om verdens fattigdom ikke er utryddet i løpet av fem år, sier USAs president Barack Obama.

Foto: Carolyn Kaster / Ap

Under lørdagens folkemøte kom presidenten raskt inn på hvordan den store strømmen av flyktninger har satt Europa på prøve.

– Globalisering og integrering av nye landsmenn bør ikke oppfattes som trusler, men som muligheter. Dere unge må ha et lengre og mer optimistisk syn på historien og på hvilken rolle dere kan ha, sa han.

– Har aldri hatt bedre verktøy

De om lag 500 ungdomslederne fikk høre en opplagt president snakke varmt om at de tilhører en ny generasjon som kan forandre verden.

– Dere har aldri hatt bedre verktøy for å kunne utgjøre en forskjell. Jeg er her for å be deg om å avvise forestillingen om at det er krefter vi ikke kan kontrollere. Som John F. Kennedy sa: «Våre problemer er menneskeskapt og kan også løses av mennesker», siterte Obama.

Globalisering og integrering av nye landsmenn bør ikke oppfattes som trusler, men muligheter

USAs president Barack Obama
Laster Twitter-innhold

Han forsvarte de unge med å vise til at dagens ungdom lever i en tid med en jevn strøm av dårlige nyheter, og hvor forandringene skjer i et tempo som kan ta pusten fra noen hver.

– Ha tro på at fremgang er mulig. Men det krever kamp, ​​disiplin og overbevisning. Ikke gi opp eller gi etter for kynikere selv om verdens fattigdom ikke er utryddet i løpet av fem år. Universets moralske bue er lang, men strekker seg mot rettferdighet, siterte Obama fra Martin Luther King jr.

Laster Twitter-innhold

– Bryt barrierer, bygg broer

Da en ung muslimsk kvinne med britisk-pakistansk bakgrunn tok ordet, ble Obama utfordret om rettigheter til transpersoner. Presidenten svarte slik:

– Du skal føle deg oppmuntret av at sosiale holdninger er i endring, mye takket være modige unge mennesker som deg. Det betyr ikke at de endres raskt nok, sa Obama.

Dere har aldri hatt bedre verktøy for å kunne utgjøre en forskjell

USAs president Barack Obama

Han oppfordret ungdommene til ikke å gli inn i en tilstand av pessimisme med null fremtidshåp.

– Dere må bryte ned barrierer, bygge broer og beholde verdien av toleranse som fungerer som forsvar for våre land. Oppsøk folk som ikke er enig med deg. Det vil hjelpe deg å inngå kompromiss, sa Obama.

Laster Twitter-innhold

– Muslimer er våre beste allierte

Han avsluttet møtet med å kommentere et innspill fra en ung sikh som fortalte om det han opplevde som rasisme på flyplasser, og om å bli tatt for å være muslim.

– Da jeg besøkte en moské for et par måneder siden sa jeg at amerikanske muslimer er våre beste allierte, og blant de mest integrerte og økonomisk uavhengige borgere, fortalte Barack Obama.

Tidligere på dagen besøkte han teateret Shakespeare's Globe. Her så han utdrag av «Hamlet» i anledning 400-årsdagen for William Shakespeares død.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt