NRK Meny
Normal

Obama vil prioritere økonomien

Økonomien er ventet å dominere president Barack Obamas tale om rikets tilstand som han skal holde til natten norsk tid.

Kongressbygningen i Washington

Kongressbygningen i Washington - her skal president Barack Obama holde talen om rikets tilstand til natten.

Foto: Kevin Lamarque / Scanpix/Reuters

- Jeg kommer først og fremst til å snakke om jobbskaping og ny vekst, sa Obama til TV-kanalen ABC i går.

Arbeidsløsheten bekymrer amerikanerne. Den er på 10 prosent og er den høyeste på svært mange år. Dessuten er budsjettunderskuddet svimlende.

Les: Enighet om omfattende finansregulering i USA

Sliter

Obama går på talerstolen i Kongressen klokken 03.00 for å holde den årlige presidenttalen. Det skjer i en periode da Obama sliter politisk, understreket av det demokratiske nederlaget i Massachusetts der republikaneren Scott Brown overtok senatssetet Edward Kennedy hadde holdt i nesten 50 år.

Dette valgutfallet førte også til at Demokratene ikke lenger kontrollerer Senatet, og kan føre til at Obamas helsereform kjører seg fast i de politiske maktkorridorene.

Les: Obamas store øyeblikk

President Barack Obama

President Barack Obama holder talen om rikets tilstand i fjor.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / Scanpix/AP

Likevel sier Obama-medarbeidere at presidenten vil gjøre det klart at at han ikke har senket reformambisjonene, heller ikke når det gjelder den omstridte helsereformen.

Skifter taktikk

Nå vil trolig Demokratene skifte taktikk for ikke å tape mellomvalget til høsten. Mens Obama hittil har snakket mest om helsereform, klimaproblemer og utenrikspolitikk, viste valget i Massachusetts at velgerne er mer opptatt av arbeidsløshet og budsjettunderskudd.

Talen om rikets tilstand kan være anledningen presidenten bruker til å justere kursen.

I intervjuet med ABC varslet Obama på den ene siden at han tar sikte på å fryse deler av det innenlandske offentlige forbruket i tre år, mens han samtidig legger fram en pakke med tiltak for å styrke situasjonen til vanlige amerikanere.

Blant annet vil han gi barnefamilier skattelette for barneomsorg, og han vil gjøre det lettere å spare til pensjon. Han vil også sette et tak på nedbetaling av studielån og gi økonomisk støtte til dem som passer eldre slektninger hjemme.

Etter ett år i Det hvite hus ser det ut til at Obamas politikk har gjennomgått større forandringer enn det sterkt delte politiske landskapet i Washington han lovet å endre.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt