Obama vil kvitte seg med en tredel av USAs atomvåpenarsenal

USAs president Barack Obama vil redusere antall atomstridshoder med opptil en tredel, og varsler forhandlinger med Russland.

Barack Obama i Berlin

Barack Obama talte ved Brandenburger Tor på sitt første statsbesøk til Tyskland.

Foto: JOHANNES EISELE / Afp

– Vi trenger kanskje ikke å være redde for å bli utryddet av en atomkrig. Men så lenge atomvåpen eksisterer, er vi aldri helt trygge. Vi kan slå hardt tilbake mot terrorister. Men hvis vi ignorerer ekstremisme, er vi fortsatt i fare, sa Obama da han talte i Berlin onsdag.

Obama varsler at han vil redusere USAs atomvåpenarsenal, og lover å innlede forhandlinger med Russland om å gjøre det samme.

– Selv om det virker fjernt, må vi fortsette å følge drømmen om en verden uten atomvåpen. Min ambisjon er å kutte antall amerikanske og russiske atomstridshoder til sitt laveste nivå siden 1950-tallet, sa Obama.

USA vil holde et toppmøte i 2016, og Obama trekker frem Nord-Korea og Iran som land verden må holde øye med.

Skrøt av Tyskland

Obamas første statsbesøk til Tyskland kommer etter fire og et halvt år som president, og 50 år etter John F. Kennedys ikoniske tale i den tyske hovedstaden.

Både Berlins ordfører Klaus Wowereit og forbundskansler Angela Merkel nevnte Kennedy og Ronald Reagan i sine åpningstaler, og roste samtidig Obamas tale i Berlin under valgkampen i 2008.

Da Obama innledet sin tale bak skuddsikkert plass, fortsatt han i samme spor etter å ha invitert de fremmøtte til å kaste jakkene i varmen.

– Ingen mur kan stå i veien for lengselen etter frihet og fred. Det var her berlinerne skapte en øy av demokrati, sa Obama.

Obama viste også til Kennedy, Reagan og Martin Luther King, og beskrev Tyskland som et foregangsland i kampen for menneskerettigheter og personlig frihet.

– Dere bestemte at menneskers verdighet ikke kan krenkes, og det var nettopp dette som sto på spill. I Tyskland og i Europa vant våre verdier; åpenhet, toleranse og frihet, sa Obama.

Les også: Dette kommer du ikke til å høre Obama si i Berlin

Obama taler i Berlin

Barack Obama talte foran en fullstappet Pariser Platz ved Brandenburger Tor.

Foto: Michael Sohn / Ap

Lover å stenge Guantanamo

Obama kom også med flere løfter om å bidra til en fredeligere verden.

– USA har vært i krig i over et tiår, men mye har endret seg siden jeg var her sist. Irak-krigen er over, Aghanistan-krigen nærmer seg slutten og Osama bin Laden er død, sa Obama.

Presidenten advarte også mot innstillingene som følger med krigføringen, og understreket viktigheten av å kjempe for åpenhet.

– Selv om vi er på vakt mot terrotrusselen, må vi komme oss ut av tankemønsteret om evig krig.

– For USA handler det blant annet om å få fangene ut av Guantanamo, å kontrollere bruken av ny teknologi, som for eksempel droner, og å balansere sikkerhetsbehovet med beskyttelsen av privatlivet. Jeg er sikker på at vi kan finne en riktig balanse og passe på hverandre, sa Obama.

Les også: Obama: – Overvåkningen har reddet liv

Lover klimainnsats og økonomisk samarbeid

Obama lovte også å samarbeide med EU om å få økonomien på rett kjøl, og for å sikre like rettigheter for alle.

– Historien har vist oss at intoleranse fører til urettferdighet. Vi er sterkere når alle mennesker, uansett hvordan de ser ut, kan garanteres sikkerhet. Fred og rettferdighet er å rekke ut en hånd til alle som strekker seg etter frihet, uansett hvor de bor, sa Obama.

USA skal ifølge Obama også forsterke innsatsen mot klimaendringene.

– Vi vet at vi må gjøre mer, og vi skal gjøre mer. Vår generasjon må konfrontere klimaendringene før det er for sent. Det er vår jobb, vår oppgave, sa Obama.

– Dersom noen tviler på at vår generasjon har motet til å takle disse utfordringene, la dem komme til Berlin, sa han.

SISTE NYTT

Siste nytt

Blinken: – Diplomatiet fortsetter, USA vil svare på russiske sikkerhetskrav

Russland og USA vil fortsette å snakke om Ukraina-konflikten og om russiske sikkerhetsgarantier. Det sa utenriksministrene Sergej Lavrov og Antony Blinken etter møtet i Genève i dag.