NRK Meny
Normal

Vil jobbe for fred i Midtøsten

USAs påtroppende president Barack Obama vil begynne arbeidet med å finne en fredsløsning i Midtøsten straks han tiltrer som president.

Obama i et intervju med George Stephanopoulos i ABC News.
Foto: Lauren Victoria Burke / AP

Obama kom med uttalelsene i en TV-sending søndag.

I valgkampen sa Obama at både president George W. Bush og hans forgjenger Bill Clinton ventet for lenge med å begynne arbeidet for å finne en fredsløsning for Midtøsten.

- Ikke vente

Til ABC News sa han søndag at han begynner fredsarbeidet straks han tiltrer 20. januar.

– Det er viktig for USA å være engasjert og involvert umiddelbart, og ikke vente til slutten av presidentperioden, fordi det å arbeide seg gjennom politikken i dette krever en tredjepart som alle har tillit til og som ønsker en rimelig og rettferdig løsning, sa Obama til programmet This week with Georg Stephanopoulos.

Iran

I det samme intervjuet varslet Obama en ny linje politisk i forhold til Iran. En linje som både skal vise respekt for innbyggerne og som stille forventninger til Irans ledere.

– Iran kommer til å bli en av de største utfordringene, sa den påtroppende presidenten.

Han kaller det et bredere engasjement i forhold til Iran.

Obama understreket at han er bekymret over den islamske republikkens støtte til den sjiamuslimske Hizbollah-bevegelsen i Libanon og over Irans atomprogram, som han frykter kan utløse et våpenkappløp i Midtøsten.

Og i en klar markering bort fra president Bushs politikk sa Obama at han vil forsøke et mye bredere engasjement med Iran.

– Vi må få en ny tilnærming. Og jeg har skissert min overbevisning om at engasjement er stedet å begynne, sa han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt