Obama vil gi 68 milliarder kroner til kampen mot IS

I forslag til nytt budsjett i USA, foreslår Obama foreslått hele 68 milliarder kroner til kampen mot IS. Fornybar energi er også et satsingsområde i budsjettet som vil møte motstand.

Barack Obama

USAs president Barack Obama kommer i ettermiddag klokken 17.30 norsk tid til ¨legge frem sitt budsjettforslag for neste års budsjett.

Foto: Carolyn Kaster / Ap

Under en kort pressekonferanse ved Det hvite hus kunngjorde USAs president Barack Obama at USA vil gi hele 68 milliarder kroner for å bekjempe IS. Mye av pengene vil gå til å støtte Irak i deres kamp mot gruppen.

Bare det siste døgnet har USA, sammen med sine allierte, gjennomført 27 luftangrep mot IS mål i Irak og Syria.

Obama sa ogå at hele budsjettet er finansiert av besparelser og skattereformer som allerede er gjennomført.

Tidlegare i dag ble det kjent at Obama også vil gi 57 milliarder kroner til fornybar energi, i tillegg til 31 milliard kroner i ren støtte til delstatene for å bidra med å ta raskere og dypere utslippskutt.

Investeringene på 7,4 milliarder dollar, tilsvarende 57 milliarder kroner, i fornybar energi, er en økning fra Obamas tidligere forslag på 6,9 milliarder for budsjettåret 2015.

Vil møte motstand

Men han vil trolig møte kraftig motstand i Kongressen som kontrolleres av Republikanerne, som etter mye frem og tilbake i fjor vedtok en bevilgning på 6,5 milliarder i det nåværende budsjettet.

Obamas budsjettforslag inneholder også en videreføring av skattefordelene som er knyttet til sol- og vindindustien i USA.

Obama har gjort klima og miljø til en av sine hovedsaker for sine to siste år som president, og ifølge nyhetsbyrået Reuters anser den amerikanske presidentene dette som svært viktig for sitt ettermæle som president.

Keystone vedtatt

Tidligere i år varslet Obama at han kommer til å legge ned veto mot fem saker som skal behandles i Kongressen i inneværende perioden. En av dem er den omstridte oljerørledningen Keystone XL, som etter planene skal frakte 800.000 fat olje daglig fra Canada til Texas.

På fredag vedtok Senatet planene, og sammen med forslaget fra Representantenes hus vil dette nå oversendes Obama for hans godkjenning siden det krysser en internasjonal grense.

Og han har sagt klart og tydelig fra om at rørledningen bare kan sluttføres dersom det kan bevises at den ikke vil bidra til å øke utslipp av klimagasser.

Skattereform

Det amerikanske budsjettåret går fra 1. oktober til 30. september året etter, og Obama legger opp til å bruke 4 billioner dollar i 2016-budsjettet, noe som er en vekst på 3,1 prosent i forhold til inneværende år. Og som legger opp til et budsjettunderskudd på omtrent 474 milliarder dollar.

Det er ventet at Obama vil møte kraftig motstand på forslaget om å bruke 478 milliarder dollar på infrastruktur som blant annet er foreslått finansiert med en 14 prosent engangs skatteleggelse på amerikanske firmaer sine utenlandsinntekter. Inntekter som er estimert til 2 billioner dollar.

– Det nye forslaget skal hindre selskaper å flytte inntektene sine til skatteparadiser og undra seg beskatning, sier en kilde i Det hvite hus til nyhetsbyrået AFP.

SISTE NYTT

Siste nytt