Hopp til innhold

Obama ut mot skatteparadiser

Obama vil gjøre livet surere for folk som prøver å gjemme unna penger i skatteparadiser.

Barack Obama
Foto: JOE RAEDLE / AFP

Amerikanske myndigheter går glipp av om lag 670 milliarder skattekroner i året fordi privatpersoner og firmaer gjemmer unna pengene sine i skatteparadiser.

Obama leder vei

Richard Murphy er en av verdens fremste eksperter på skatteparadis. Han mener folk som gjemmer unna penger i skatteparadiser har grunn til å frykte den nye presidenten, som gitt tydelige signaler om at han ønsker å gjøre noe med problemet.

- I motsetning til Bush, ønsker Obama å bekjempe dette problemet, sier han, og håper resten av verden følger Obamas i kampen mot skatteparadiser.

Bidrar til finanskrisa

Over halvparten av de enorme summene i verdens skatteparadiser kommer fra u-land. Mesteparten gjemmes unna for å slippe å betale skatt, i tillegg hvitvaskes penger fra korrupsjon og kriminell virksomhet.

Banker har blant annet gjemt unna råtne boliglån i skatteparadiser, og solgt dem videre herfra i ei ny innpakning.

Nå tør ikke banker låne penger til hverandre, fordi ingen vet hvem som sitter på tapsbombene, sier Myrphy.

Dette er en av grunnene til den alvorlige finanskrisa, mener Myrphy.

- Fører til dyrere lån

Han får støtte fra økonomiprofessor Guttorm Schjeldrup ved Norges Handelshøyskole.

- Ja, de har blant annet bidratt ved at bankene har fått skjult gjeld i skatteparadisene, noe som gjør at man i balansen til bankene ikke er i stand til å lese om de er solide eller ikke.

Schjeldrup, som leder det regjeringsoppnevnte utvalget mot kapitalflukt fra u-land, ser nå ut til å få drahjelp fra USA.

- Barack Obama har vært veldig klar på at kampen mot skatteparadisene er viktig fordi skatteparadisene øker kostnadene til de internasjonale finansmarkedene, øker risikopremien, og i siste instans fører til at noen av oss får dyrere lån. Han har sagt veldig klart fra at han er klar for å kjempe videre, sier Schjeldrup.

Visepresident fra Skatteparadiset

Skjeldrup er imidlertid skeptisk til Obamas Visepresident.

- Vi kan være bekymra for at visepresidenten heter Joe Biden, og kommer fra en delstat som heter Delaware som er det største skatteparadiset i USA, og et av de største i verden.

SISTE NYTT

Siste nytt