NRK Meny
Normal

Obama truer med flere sanksjoner

President Barack Obama sier at USA er klar til å innføre ytterligere sanksjoner mot Russland i forbindelse med krisen rundt Ukraina. I neste uke reiser han selv til Europa.

President Barack Obama

President Barack Obama under pressekonferansen i Det hvite hus mandag.

Foto: Nicholas Kamm / AFP

President Obama holdt en pressekonferanse i Det hvite hus mandag der han sa at han sender visepresident Joe Biden til Europa allerede i kveld og selv reiser til Europa i neste uke.

– Visepresident Joe Biden reiser til Europa mandag kveld, der han vil møte ledere fra Polen, Estland, Latvia og Litauen. Og jeg vil reise til Europa neste uke, sa Obama.

Demonstrasjon under EU-møte om Krim og Ukraina

Ukrainske demonstranter utenfor EUs hovedkvarter i Brussel under møtet om sanksjoner mot Russland.

Foto: JOHN THYS / Afp

Han holdt pressekonferansen etter at det var klart at USA innfører en rekke sanksjoner mot Russland. Sanksjonene rammer først og fremst russiske ledere.

Presidenten sa at USA var klare til å innføre ytterligere sanksjoner, men understreket også at det var en mulighet til å løse krisen diplomatisk.

Obama trakk også frem at USA står fast ved sine NATO-forpliktelser når det gjelder Polen og de baltiske landene.

– Vårt budskap vil være tydelig: Som NATO-allierte har vi et høytidelig ansvar for vårt felles forsvar, og vi vil stå fast ved denne forpliktelsen, sier Obama.

EU vedtok sanksjoner

Tidligere i dag vedtok EU å innføre sanksjoner mot 21 russere og borgere på Krim-halvøya i Ukraina.

EUs utenriksministre vedtok sanksjonene på et møte i Brussel mandag.

Det er hovedsakelig politikere og militære personer i Russland og på Krim som rammes av sanksjonene.

Sperrer kontoer

De 21 blir ilagt innreiseforbud og får kontoer sperret i Europa, tvitrer den litauiske utenriksministeren Linas Linkevicius etter EUs utenriksministermøte i Brussel mandag.

13 av personene som straffes, skal være russere.

Utenriksministrene overlater til stats- og regjeringssjefene i Unionen å bestemme om det planlagte toppmøtet med Russland i juni skal avlyses.

– Det kommer til å få langsiktige konsekvenser for Russland om de fortsetter å handle slik, sa Storbritannias utenriksminister William Hague før mandagens møte.

– Det må komme et svar, sa EUs utenrikssjef Catherine Ashton og understreket at «den såkalte folkeavstemningen» på Krim i helgen er ulovlig i henhold til ukrainsk grunnlov og til folkeretten.

Russland med milliarder til Krim

Russland oversendte mandag drøyt 2,4 milliarder kroner i bistand til Krim, dagen etter at et overveldende flertall av innbyggerne stemte for løsrivelse fra Ukraina.

– Den russiske føderasjonen ga i dag republikken 15 milliarder rubler i økonomisk bistand, opplyser statsminister Sergej Aksionov.

Regionforsamlingen i det Ukraina fastholder er en autonom region, erklærte mandag Krim som selvstendig stat og søkte samtidig om å få bli en del av den russiske føderasjon.

Erklærte seg selvstendig

I dag erklærte Krim seg offisielt løsrevet fra Ukraina og annonserte at de vil søke om å bli innlemmet i Russland, og nasjonaliserer all statlig ukrainsk eiendom.

85 av de 99 representantene i forsamlingen ga sin tilslutning til vedtaket om selvstendighet, som ble fattet i et ekstraordinært møte. Den tidligere regionalforsamlingen omdøper samtidig seg selv til nasjonalforsamling.

William Hague, Laurent Fabius, Frans Timmermans

Storbritannias utenriksminister William Hague drøfter sanksjoner mot Russland sammen med sin franske kollega Laurent Fabius og Frans Timmermans fra Nederland.

Foto: Yves Logghe / Ap

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt