NRK Meny
Normal

Obama til Trump: – Hvis du må splitte folket for å vinne, klarer du ikke å styre det etterpå

Barack Obama mener president Donald Trump har splittet så mye at han aldri vil klare å styre det amerikanske folket. I natt brøt han tausheten for første gang siden etterfølgeren tiltrådte.

Barack Obama på valgkamp for demokratisk guvernørkandidat i Virginia

USAs forrige president Barack Obama er klar i sin tale: han mener Donald Trump har splittet amerikanerne så mye at han ikke vil klare å samle landet.

– Hvis du må splitte folket for å vinne, klarer du verken å styre dem eller samle folk igjen etterpå.

Barack Obama nevnte ikke Donald Trumps navn da han i natt holdt valgmøte for Demokratenes guvernørkandidat Ralph Northam i Virginia. Men en synlig opprørt ekspresident kritiserte politikken til sin etterfølger i harde ordelag.

– I stedet for politikk som reflekterer våre verdier, har vi fått en politikk som infiserer lokalsamfunnene våre, ropte Obama mens de frammøte svarte med hans gamle slagord:

– Yes, we can.

Tapte 12 guvernører

Det er neppe tilfeldig at Obama velger guvernørvalgkampen til å drive aktiv kampanjevirksomhet igjen. Mens han satt i Det hvite hus, mistet Demokratene guvernørene i hele 12 delstater. I viktige Virginia, der det er valg i november, står de i fare for å miste en til.

Obama roste alle som har engasjert seg politisk etter at Trump vant i fjor høst, og gjentok sine egne politiske seire med helsereform og klimapolitikk i spissen. Donald Trump har spesielt på disse to feltene iherdig forsøkt å fjerne Obamas politikk.

Tause Obama

Barack Obama har knapt snakket offentlig siden han flyttet ut av Det hvite hus.

Han jobber med å bygge opp en stiftelse som skal ha hovedkontor i Chicago, der også presidentbiblioteket hans skal ligge.

Han har vært forsiktig med å spille en aktiv rolle i et partiet som trenger nye ledere for å finne veien videre. Men det er ventet at ekspresidenten vil drive valgkamp for flere demokratiske kandidater framover.

Tøft i 2018

Partiet har en tøff jobb foran kongressvalget til neste år.

Til tross for at Republikanerne er splittet og ikke har klart å gjennomføre mange av planene sine i Kongressen, vil det bli svært vanskelig for Demokratene å vinne tilbake flertallet i Senatet, der 25 av de 33 senatorene som er på valg neste år allerede er demokrater.

I et foredrag i New York gav George W. Bush en svært dyster karakteristikk av USA

SE VIDEO: Den siste republikanske presidenten, George W. Bush, er svært kritisk til sin etterfølger. I går kveld amerikansk tid gikk han lenger enn han tidligere har gjort i kritikken av Donald Trump.

Bush refset Trumps USA

På en og samme dag, i går, gikk to ekspresidenter offentlig ut mot Trump.

I et foredrag i New York ga George W. Bush en svært dyster karakteristikk av et USA der han mener fordommene og rasismen florerer og folk har glemt hvilke verdier som tradisjonelt har forent amerikanerne.

– Nasjonalisme er blitt til nativisme. Fordommer og mobbing får sette den nasjonale tonen, sa Bush som tidligere har innrømmet at han ikke stemte på Trump i november i fjor.

Viktig seier

Mens de to presidentene kritiserte Trump, kunne presidenten og Republikanerne i Kongressen imidlertid endelig innkassere en politisk seier.

I natt ble statsbudsjettet vedtatt i Senatet. Det betyr at den store skattereformen som Republikanerne jobber for, vil bli lettere å få igjennom med bare partiets egne stemmer.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt