Obama til Midtøsten og Europa

Demokratenes presidentkandidat Barack Obama drar snart ut av USA for å møte internasjonale statsledere.

Barack Obama
Foto: Jae C. Hong / AP

Obamas reise, som inkluderer stopp i Jordan, Israel, Tyskland, Frankrike og Storbritannia, kan hjelpe Illinois-senatorens rykte som en heller uerfaren politiker på internasjonalt nivå.

Valgkamp via satelitt

- Men dette er en slags valgkamp via satelitt - bildene som sendes hjem vil dempe kritikken, tror CNNs Candy Crowley. Crowley mener at reisen foretas for å vise at Obama er klar for å ta en ledende rolle på den store scenen og at han så absolutt er klar til å bli USAs neste «Commander in Chief».

Barack Obama

Barack Obama.

Foto: Jae C. Hong / AP

- Spørsmålet er om han er tøff nok til å stå oppreist for USA, samtidig som han er elskverdig nok til å forbedre landets rykte, spekulerer Crowley.

Hvem vil bli en god president?

I en meningsundersøkelse som nylig ble foretatt av Washington Post og ABC News svarte bare 48 prosent av de registrerte velgerne at Obama ville bli en god president, mot 72 prosent som mente det samme om hans republikanske motstander John McCain.

Obamas demokratiske kollega mener at Midtøsten- og Europa-turneen nå vil vise at partiets presidentkandidat vil bli en sterk og effektiv president, som også vil fornye landets image rundt om i verden.

Obama skal etter planen også beøke Afghanistan og Irak senere i Juli, sammen med to andre senatorer. McCain har allerede vært på besøk i begge landene, og beskylder sin motstander for naivitet når han antyder at situasjonen i Irak har tatt USAs oppmerksomhet bort fra den stigende spenningen i Afghanistan.

John McCain

John McCain.

Foto: SCOTT OLSON / AFP

Jill Hazelbaker, som er talskvinne for McCain, sa tidligere i dag at Obamas Midtøsten-tur er politisk motivert:

- Det handler om politikk. Dette er måten Obama forsøker å konkurrere med oss når det gjelder utenrikspolitikk.

Vil ikke bli for europeisk

Selv om alle detaljene omkring Obamas reise ikke er kjent har en diplomatisk kilde fortalt til Time magazine at Kong Abdullah II i Jordan kommer til å legge press på Obama, dersom han blir valgt til president i USA, for å få ham til å prioritere fredsprosessen mellom Israel og deres arabiske naboer.

Ifølge New York Times skal Obama også ha møter med den israelske presidenten Shimon Peres og statsminister Ehud Olmert, samt den palestinske presidenten Mahmoud Abbas i Ramallah på Vestbredden.

Det er ventet at Obamas mottagelse i Europa vil bli varm, selv om CNNs politikske redaktør Robin Oakley tror Obama vil være forsiktig med å få lappen "for europeisk" klistret til seg, slik det gikk med John Kerry i 2004.

Slik er ståa mellom Barack Obama og John McCain ifølge meningsmålinger utført i USA:

Meningsmåling 18. juli 2008, Barack Obama og John McCain

Barack Obama (D)

John McCain (R)

+/-

Gjennomsnitt

46 %

41,8 %

Obama +4,2

Rasmussen Tracking

47 %

46 %

Obama +1

Gallup Tracking

46 %

44 %

Obama +2

CBS News/NY Times

45 %

39 %

Obama +6

ABC News/Wash Post

49 %

46 %

Obama +3

Reuters/Zogby

47 %

40 %

Obama +7

Quinnipiac

50 %

41 %

Obama +9

IBD/TIPP

40 %

37 %

Obama +3

Newsweek

44 %

41 %

Obama +3

SISTE NYTT

Siste nytt