Obama tar fram sparekniven i Pentagon

USAs president Barack Obama sier USA vil bevare sin militære suverenitet, til tross for enorme nedskjæringer de neste ti årene.

Obama i Pentagon

Barack Obama var torsdag på en uvanlig visitt i Pentagon. Her sammen med viseforsvarsminister Ashton Carter (t.v.) og forsvarsminitser Leon Panetta.

Foto: JASON REED / Reuters

USAs president Barack Obama var torsdag i Pentagon for å presentere de enorme budsjettkuttene militæret står overfor.

Ett tiår med krig har kostet amerikanerne enorme summer, og Obama ba i fjor vår om en gjennomgang av USAs forsvarsstrategi for å kunne knipe inn på kostnadene.

Målet med reformen er å effektivisere militæret med et strammere budsjett og revurdere prioriteringene for forsvaret sett i lys av verdenssituasjonen og Kinas vekst, skriver nyhetsbyrået Ap.

I løpet av det neste tiåret er det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon pålagt å spare inn mer enn 450 milliarder dollar.

Vil unngå gamle feil

Det er første gang at presidenten selv holder denne type pressekonferanser i Pentagon, men det understreker også størrelsen på debatten om hvordan forsvaret skal fungere i fremtiden.

– USA har den største styrken for sikkerhet og frihet som verden noen gang har kjent, sa Obama da han innledet fremleggingen av det som kalles en strategisk gjennomgåelse av USAs forsvarsutgifter i ettermiddag.

– Men vi kan ikke gjenta feilene vi har gjort før. Etter andre verdenskrig og Vietnamkrigen var ikke hæren vår rede for tiden som kom. Det skal ikke skje så lenge jeg har ansvaret, sa Obama.

Han understreker at forsvarsbudsjettet likevel skal være større enn det det var på slutten av Bushs siste presidentperiode.

Obama har selv vært dypt involvert i utformingen av reformen, og har vært i seks møter med høtstående forsvarstopper siden september i fjor.

Kan ikke føre to kriger samtidig

Blant kuttene er en reduksjon av USAs bakkestyrker og rette fokuset mot Asia hvor Kina er i ferd med å ruste opp sitt militære.

Endringene vil trolig også sette en stopper for den langvarige strategien som går ut på å alltid ha nok styrke til å kunne delta i to kriger samtidig.

Obama-administrasjonen har understreket at det er påkrevd med budsjettkutt i Pentagon, men at de fortsatt vil bevare en sterk amerikansk hær.

– USA skal være militært overlegne, på tross av budsjettkuttene, ifølge Obama.

– Våre styrker skal være smidige, fleksible og forberedt på et bredt spekter av situasjoner og trusler.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt