Talte om katastrofe-skredet i USA under toppmøtet i Haag

På den avsluttende pressekonferansen under toppmøtet om atomsikkerhet i Haag benyttet Obama anledningen til å fortelle om jordskredet som lørdag inntraff den amerikanske landsbyen Oso. Antall savnede har økt til 176.

Under pressekonferansen i dag snakket Obama om jordskredet som tok flere menneskliv i Washington forrige lørdag.

Hør åpningen av Obamas tale under pressekonferansen om atomsikkerhet i Haag Tirsdag.

President Obama viet åpningen av talen sin under pressekonferansen om atomsikkerhet i Haag til krisen i delstaten Washington der et jordskred inntraff landsbyen Oso i helgen.

– En del av dette samfunnet er revet bort, sa den amerikanske presidenten, og oppfordret sine landsmenn til å be for de savnede og pårørede.

Myndighetene tviholder på håpet om å finne overlevende. Samtidig gjør jordsmonnet og den store regnbørsmengden redningsarbeidet vanskelig.

– Redningsarbeidet blir vanskelig i dag. Regnet som kommer inn gjør arbeidet ytterligere vanskelig, forteller den lokal brannmannsjefen til Reuters.

Har mistet håpet

Avisen Seattle Times skriver at tre dager etter jordskredet har flere av de pårørende mistet håpet om å finne overlevende, og redningsarbeiderne kjemper mot klokken.

Pete Bellomo dro til Snohomish fylke for å lete etter datteren og svigersønnen. Etter tre dager har han mistet troen på å finne de i live.

– Nei, nei, det er ingen sjans for å finne de i live, forteller Bellomo til Seattle Times.

Mandag erklærte Obama unntakstilstand i den nordvestlige staten. Samtidig forbereder lokalsamfunnet seg på at redningsarbeidet vil kunne pågå i ukevis.

Ved unntakstilstand kan nasjonalgarden mobiliseres. Tirsdag er dermed 60 av redningsarbeiderne utplassert fra nasjonalgarden. I tillegg deltar i underkant av 100 frivillige i redningsarbeidet, i følge AFP.

Artikkelen fortsetter under bildet

Washington Mudslide

I underkant av hundre frivillige er mobilisert i redningsarbeidet. Jordsmonnet gjør arbeidet krevende.

Foto: Elaine Thompson / Ap

Vanskelige forhold for redningsmannskap

Jordskredet utgjorde en 2.5 kvadratkilometer stor vegg av gjørme, stein og trær.

Ifølge den amerikanske avisen er redningsmannskap og frivillige nødt til å grave med hendene fordi jordsmonnet gjør det umulig å bruke tunge redskap.

I noen områder er jorden kvikksand-liknende. Dette gjør arbeidet ytterligere tidkrevende.

– Dette er en langtidshendelse, sier den lokale brannmannlederen.

Redningsmannskapet håper imidlertid at tallet på savnede er overdrevet, og at noen er registrert dobbelt.

– Jeg tror på mirakler, og jeg tror at folk kan overleve slike hendelser, sier leder for kriseberedskap i Snohomish fylke John Pennington til nyhetsbyrået AFP.

Har blitt advart

Jordskredet var ikke den første av sitt slag i delstaten. På slutten av 1990-tallet ble mer enn hundre hus ødelagt i et jordskred i en annen del av Washington. En rapport fra 1999 skal bare være en av mange advarsler om faren for potensielle store katastrofale naturkatastrofer i området.

Årsaken til jordskredet skal imidlertid ikke være avklart, men det spekuleres i om et jordskjelv som ble registrert 10. mars kan ha spilt en rolle. Ifølge Pennington er årsaken fortsatt uavklart.

Laster kart, vennligst vent...
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt