NRK Meny
Normal

Obama takket Putin for Iran-hjelp

President Barack Obama takker sin russiske kollega Vladimir Putin for hjelpen med å få i stand en atomavtale med Iran.

Obama takker Putin for hjelpen

President Barack Obama takker sin russiske kollega Vladimir Putin for hjelpen i Iran-forhandlingene.

Foto: YURI GRIPAS / Reuters/NTB Scanpix

Onsdag ringte Obama den russiske presidenten, og de to snakket også om hvordan de kan samarbeide videre for å redusere konfliktnivået i Midtøsten, først og fremst i Syria.

– Presidenten takket president Putin for Russlands viktige rolle i arbeidet med å komme fram til denne milepælen, heter det i en kunngjøring fra Det hvite hus.

Russland var et av de seks landene som forhandlet fram atomavtalen med Iran, sammen med de fire øvrige vetomaktene i Sikkerhetsrådet og Tyskland.

Atomavtalen går ut på at Irans mulighet til å utvikle atomvåpen begrenses kraftig, i bytte mot at de strenge sanksjonene mot landet oppheves.

Putin mener at atomavtalen med Iran styrker globel stabilitet og samarbeid. Israel, Irans erkefiende, er svært kritisk til avtalen. Landets statsminister Benjamin Netanyahu hevder avtalen gir Iran «en sikker vei til atomvåpen».

– En historisk tabbe, kommenterte Netanyahu da det ble klart at partene var kommet til enighet.

I likhet med Netanyahu har konservative, amerikanske politikere pekt på Irans innblanding i flere av konfliktene i Midtøsten som et argument mot en atomavtale.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt