Her er Obamas helseplan

President Barack Obamas forslag til den store amerikanske helsereformen er i all hovedsak basert på forslaget som ble vedtatt i Senatet på julaften i fjor.

USAs president Barack Obama

USAs president Barack Obama.

Foto: Mandel Ngan / Scanpix/AFP

Helsereformen er vedtatt både i Senatet og i Representantenes hus i den amerikanske Kongressen. Men forslaget som de to kamrene har vedtatt, er ikke det samme.

Les også: Spørsmål og svar om reformen

Presidenten må sy sammen to forslag

Etter flere harde måneder med krangling ble forslaget i Representantenes hus vedtatt i november i fjor, mens Senatet fikk sitt forslag vedtatt på julaften i fjor.

Både Senatet og Representantenes hus har flikket på det opprinnelige forslaget hver for seg, og nå er det opp til president Obama å sy de to sammen til et forslag som begge kongresskamrene kan godta.

President Obama la i dag frem et detaljert lovforslag om helsereformen, og forslaget ligner i stor grad på det som ble vedtatt i Senatet da Demokratene hadde 60-40-flertall.

Har mistet superflertallet

Det superflertallet har presidentens parti mistet i mellomtiden, og nå som flere av kongressmedlemmene ført og fremst tenker på gjenvalg til høsten, må Obama ta passe på å få med nok Republikanere til å godkjenne lovforslaget.

Flere republikanere har oppfordret president Obama om å droppe forslagene fra kongresskamrene, men Det hvite hus fokuserer på at de håper alle kan samle seg om det nye samleforslaget fra presidenten.

«Ved å bygge på det langvarige arbeidet har presidenten i dag lagt frem et forslag som inkorporerer arbeidet som Representantenes hus og Senatet har gjort, og legger til forslag fra Republikanere i Kongressen», skriver Det hvite hus på sine hjemmesider .

På torsdag skal presidenten samle både demokrater og republikanere til et heldags TV-sendt toppmøte om reformen, og Det hvite hus håper dette møtet kan gi helsereformen den nødhjelpen den trenger.

Skal forsikre uforsikrede amerikanere

– Vi ser på dette som det første budet i helsemøtet, sier president Obamas kommunikasjonssjef Dan Pfeiffer. Ifølge Pfeiffer har Det hvite hus gjort så godt de kan med å sy sammen Senatet og Representantenes hus sine forslag.

Lovforslaget skal oppnå president Obamas mål om å forsikre amerikanere som i dag ikke har forsikring, få ned prisene på helseforsikring og innføre det Det hvite hus kaller «fornuftige regler» for forsikringsselskapene, inkludert å avslutte den upopulære praksisen med å diskriminere mennesker med eksisterende lidelser.

Ifølge Det hvite hus vil forslaget fra presidenten gi 31 millioner amerikanere hjelp med å betale utgiftene deres i møte med helsesystemet.

Mindre utgifter og svindel

Forslaget koster 950 milliarder dollar, men vil kutte dagens kostnader slik at det hjelper til med å få ned USAs gigantiske økonomiske underskudd: 100 milliarder dollar kan i en tiårsperiode spares inn på reformen.

Det neste tiåret kan forslaget ifølge Det hvite hus spare inn en billion dollar - omtrent 5 900 000 000 000 norske kroner - ved å kutte i administrative kostnader; få større kontroll over pengemisbruk og -overforbruk; og ved å få ned svindel.

Boehner: Død ved ankomst

Helsereformen kommer ikke til å seile gjennom uten motstand. Republikanerne har lenge varslet kamp, og president Obamas sammensying av kongressvedtakene blir allerede dømt nord og ned.

Republikanernes leder i Representantenes hus, John Boehner, mener at Obamas nye forslag undergraver muligheten for et kompromiss.

– Møtet denne uken bærer alle tegn på en demokratisk «infomercial» som promoterer at partiet gjør som de selv vil, og egentlig baserer seg på avtaler som inngås på bakrommet og triks i Kongressen, sier Boehner.

SISTE NYTT

Siste nytt