Hopp til innhold

- Jeg sa aldri at endring er lett

USAs president Barack Obama forsøkte å gjenerobre håpet og endringen, men det var først og fremst en god dose realisme han serverte det amerikanske folket i sin tale om rikets tilstand.

President Barack Obama under talen om rikets sikkerhet
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Klokken 0300 i natt norsk tid inntok president Obama talerstolen i den amerikanske Kongressen. Salen var fullsatt, førstedame Michelle var på plass, det samme med Obamas regjering og dommerne i høyesterett. Visepresident Joe Biden satt på sin plass rett bak talerstolen.

Presidentens årlige tale om rikets tilstand, er en høytidelig og viktig seanse.

Kun to ministre var innvilget «gyldig fravær», blant dem utenriksminister Hillary Clinton som er på stormøter i London.

- Får ikke til ikke endring alene

Presidenten selv erkjente at velgerne, som stemte for «Change», mener han ikke har innfridd.

- Jeg solgte meg inn på løftene om endring - en endring vi kan tro på - som slagordet lød. Akkurat nå vet jeg at det er mange amerikanere som ikke lenger er sikre på at vi kan tro på endring - eller om jeg klarer å levere.

- Men jeg lovet aldri at endring ville bli enkelt - eller at jeg kunne klare det alene, sa Obama - like mye henvendt til folket foran fjernsynsapparatene som til Kongressen.

President Barack Obama holder tale om rikets tilstand i Kongressen

Presidentens tale om rikets tilstand holdes i salen til Representantenes Hus i Kongressen.

Foto: Kevin Lamarque / Scanpix/Reuters

Han fremstod som ydmyk overfor sine egne klare valgløfter.

Han vet godt at middelklassevelgerne, velgerbasen til Demokratene som stemte ham inn i 2008, fortsatt sliter. Signalet som kom fra den demokratiske bastionen Massachusetts i forrige uke, og fra New Jersey og Virginia før det, er tatt mer enn alvorlig i Det hvite hus.

- Jeg kjenner godt til den urolige følelsen. Den er ikke ny. Kampen folk har i hverdagen, er årsaken til at jeg stilte til valg som president. Mange er frustrert, mange er forbannet. De skjønner ikke hvorfor det ser ut til at dårlig utøvelse på Wall Street belønnes langt bedre enn hardt arbeid på «Main Street», sa Obama i et ordspill.

- De skjønner heller ikke hvorfor vi i Washington ikke har maktet - eller ser ut til å ikke ville - å løse det.

På toppen av arbeidslisten

- Det å skape nye jobber er det fremste fokuset i 2010. Folk er uten arbeid. De lider, og de trenger vår hjelp. Jeg ønsker politiske tiltak som kan skape jobber, uten forsinkelser, sa Obama og utfordret Kongressen.

Selv listet han opp flere tiltak:

  • Skattekuttene til middelklassen skal videreføres.
  • Ordninger som kan minske den økonomiske belastningen innføres.
  • Selskaper som bidrar til at amerikanske arbeidsplasser forsvinner til utlandet, skal miste skattereduksjoner.
  • 30 milliarder dollar som ble gitt i krisehjelp til finansselskaper, som nå er tilbakebetalt til staten, bør brukes som hjelp til småbedrifter.

Ifølge presidenten har de økonomsike krisetiltakene startet å virke, og landet er på god vei til å skape 1,5 millioner nye jobber i år, takket være krisetiltakene som er satt inn. Men det monner lite når arbeidsløsheten er på 10 prosent.

Video nsps_upload_2010_1_28_9_47_30_620.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Slik vil presidenten skape nye arbeidsplasser

Men for å ikke ta hele skylda og ansvaret alene, minnet han om at da han tok over var USA midt inne i finanskrisen og en alvorlig økonomisk nedgangsperiode.

– Ett år senere er stormen over. Men ødeleggelsene er her fortsatt, sa han.

For å få kontroll med det enorme statsunderskuddet og utenlandsgjelden USA har pådratt seg de siste åtte årene, og som truer landets finansielle stabilitet, ønsker Obama tre års frys på utgiftsbruken på statsbudsjettet.

I administrasjonen sitter flere nøkkelpersoner som var med på 1990-tallets økonomiske ryddesjau under Bill Clinton, som skaffet overskudd på de amerikanske statsbudsjettene igjen. Presidenten lover svært stram regi på pengebruken, og håper Kongressen følger opp.

Angrep Wall Street

Av sine demokratiske partifeller ble Obama avbrutt av applaus en rekke ganger. Republikanerne var derimot noe mer forbeholdne med klappingen. Men det var ingen utbrudd fra mostanderne, slik det skjedde da Obama holdt sin første tale til den folkevalgte forsamlingen i fjor.

Han hadde gjenfunnet talerstilen fra valgkampen og fra den berømte opptredenen på landsmøtet i 2004, da han ble Demokratenes stjernehåp.

Ordbruken var litt mer svulstig og sluggeraktig - og litt mindre nøktern enn han har fremstått det siste halvåret.

Presidenten lover å fortsette krigen han har innledet mot bonushaiene på Wall Street. Han er heller ikke spesielt begeistret for den store offentlige pengebruken for å redde dem.

- Er det en ting som har forent republikanere og demokrater - og alle midt i mellom - så er det at vi hater bankredningspakken. Jeg hater den. Dere hater den. Den er like populær som en rotkanal i en tann.

- Men da jeg ble president, så lovet jeg å gjøre ikke bare det som ville være populært, men også det som er nødvendig. Redningspakken var nødvendig. Hadde vi latt finansinstitusjonene velte, hadde dobbelt så mange vært uten jobb i dag, sa Obama.

Han gav løfter om en ny og effektiv regulering av finansnæringen, for å hindre en gjentakelse av fjorårets kollaps.

- Jeg vil nedlegge vedto mot den nye finansloven, hvis dere i Kongressen ikke gjør en god nok jobb, sa Obama. Han vil blant annet begrense størrelsen på finansinstitusjonene.

Presidenten bad også politikerne i den lovgivende forsamlingen begrense pengeoverføringer fra lobbyister til politiske kandidater.

Bakgrunnen er beslutningen fra amerikansk høyesterett i forrige uke om å fjerne begrensningene på valgkampbidrag fra private selskaper og fagforeninger.

– Jeg synes ikke amerikanske valg bør finansieres av USAs mektigste særinteresser, eller enda verre, av utenlandske aktører. Men endringen må foretas i begge ender av Pennsylvania Avenue, sa Obama og spilte på at Kongressen og Det hvite hus ligger i hver sin ende av den berømte gaten.

Fremfor presidenten satt deltakere fra høyesterett. Dommer Samuel Alito ble fanget opp av et kamera, i det han formet «ikke sant» med leppene, da Obama kom med sin dårlig skjulte kritikk.

Video nsps_upload_2010_1_28_10_8_27_623.JPG
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Førstedamen Michelle Obama settes til å lede tiltak for barn og unge, men ble brydd over rosen fra mannen.

Appellerte til lagånden

Obama vendte også tilbake til samarbeidsånden mellom Demokrater og Republikanere, som han lovet å forbedre i valgkampen, men som man har sett lite til under den politiske og ideologiske gjørmebrytingen i Kongressen.

Henvendt direkte til Republikanerne, bad han dem bli med på problemløsningen av saker som er vesentlige for nasjonen.

- Verdiene USA er bygget på, er ikke demokratiske eller republikanske. De er amerikanske. Men demokrati i en nasjon av 300 millioner innbyggere kan bli støyende og kompliserte. Og når man forsøker å få til store endringer, så utløser det kontroverser og utbrudd. Det er bare slik det er, sa Obama som en forklaring til folket mer enn de han hadde foran seg.

Ved sjokkvalget i Massachusetts mistet Demokratene sitt suverne flertall i Senatet, noe som betyr at Republikanerne kan forpurre lovvedtak med taktisk spill.

- Hvis det republikanske lederskapet insisterer på at det trengs et flertall på 60 for å få gjennom politiske saker i denne byen, så er ansvaret for å styre nå også deres. Det å si nei til allting kan være politisk lønnsomt på kort sikt, men det er ikke lederskap, sa presidenten.

For å oppildne sine partifeller minnet han dem på at flertallet Demokratene fortsatt besitter i Senatet og Representantene hus, er det største på årtier.

- Folket har valgt oss for å løse problemer, ikke å fraskrive oss ansvaret.

Lover fortsatt helsereform

Det gjaldt i høy grad arbeidet med den omstridte helsereformen, som presidenten lover å fortsette å kjempe for.

- Vi kan ikke snu oss bort nå - nå som vi er så nær omfattende endringer. La oss sammen finne frem til løsninger og sluttføre reformen for det amerikanske folkets skyld. La oss få den gjennomført, sa Obama.

Etter at Demokratene mistet flertallet i Senatet, er det nå uvisst hva som skjer med de to utformede lovforslagene som ligger på bordet, i Senatet og Representantens hus. Men som det trengs republikansk hjelp for å få endelig utformet og vedtatt en endelig felles versjon.

Uenighet om terror

Obama vet bedre enn mange at Republikanerne mener han er for «myk» og ettergivende i den nasjonale sikkerhetspolitikken. Ikke minst har kritikken vokst etter terrorforsøket på det amerikanske passasjerflyet som ble avverget 1. juledag.

- La oss slippe spydighetene fra skolegården om hvem som er tøffest. La oss avvise det oppkonstruerte valget mellom det å beskytte USA og det å gå på akkord mellom verdiene USA er bygget på.

- La oss legge bak oss frykten og splittelsen, og gjøre det som trengs for å beskytte oss men samtidig gjør det vi kan for skape en mer håpefull fremtid - for USA og verden, sa Obama.

Han unnlot å komme inn på stengningen av fangeleiren på Guantanamo og overføring av fangene til fengsler på det amerikanske fastlandet - som vekker motstand hos både republikanere og demokrater.

Han la til at Afghanistan står foran en vanskelig tid, men at han fortsatt er sikker på suksess i det krigsherjede landet.

President Barack Obama gir finansminister Timothy Geithner etter talen til Kongressen

Finansminister Timothy Geithner har vært en nøkkelperson for Obama det første presidenten.

Foto: Tm Sloan / Scanpix/Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt