Obama sikret seieren

Barack Obama har vunnet delstaten Ohio, og er dermed valgets vinner og gjenvalgt for fire nye år.

NRK dekker presidentvalget i USA bredt utover natta. Sendingene starter kl 22.10 med ei Urix-sending spekket med valgstoff, fortsetter med Kveldsnytt for deretter å holde i gang hele natta.

Valgnatta USA-valg 2012

Klokken 05.15 ble det klart at Obama vinner den viktigste vippestaten Ohio, og dermed var valgets vinner uansett hva som ville skje i de statene hvor opptellingen fremdeles pågikk.

Like før kom meldingen om at også vippestaten Iowa var i boks, mens Romney sikret seg stemmene i en annen viktig stat, Nord-Carolina. Det hjalp lite for Republikanernes kandidat.

US-155686919

JUBEL: Det brøt ut full jubelrus i Chicago da Obamas gjenvalg ble sikret.

Foto: CHIP SOMODEVILLA / Afp

I to helt essensielle vippestater, Florida og Ohio, var det lenge et kappløp om de viktige valgmannsstemmene. Kort tid før resultatet fra Ohio ble klart, kom meldinger om at Obamas ledelse her gjennom hele kvelden var i ferd med å krympe.

Denne staten regnes som helt nødvendig for å vinne valget – ingen taper av denne staten har vunnet valget, med unntak av i 1960. Det skjedde heller ikke denne gangen.

I Florida var det en stund så lite som rundt 600 stemmer som skilte kandidatene, men forspranget økte etterhvert i Obamas favør til rundt 14.000 og ett prosentpoengs ledelse. Opptellingen her er ennå ikke klar.

Obama ble tidlig utropt til vinner i andre viktige vippestatenr; Wisconsin, New Hamshire, Michigan, Minnesota og Pennsylvania. Etter at seieren var klar, ble det også klart at han sikret seg Nevada, Virginia, Colorado og Iowa.

Når kun Florida gjenstår, er stillingen 303 mot 206 for Obama.

Republikanerne holdt likevel på håpet helt til det siste. Ohio-senator og Republikaner Rob Portman kom ved ved 4-tiden inn på storskjerm på partiets valgvake i Boston og fastholdt at valget skal vinnes.

plakat

TETT LØP: Det er svært jevnt i flere av vippestatene, som i Nord-Carolina hvor det var dødt løp kort tid etter at valglokalene stengte.

Foto: AFP

–Vi skal være stolt, og vi ser stemming i vår favør i flere viktige områder, det er bedre enn ventet, sier han.

– Kan begynne å puste ut

Selv om Obama holdt seg i teten med en ørliten margin hele veien, var det lite seiersrus å spore før Ohio-resultatene tikket inn. Men viktige vippestater ga tidlig et pusterom.

– Nå kan vi begynne å puste ut, sa nordmannen Erik Massimo Hagen, som er valgkampmedarbeider for Obama, på telefon fra New Hamshire da de første vippestatene var sikret.

Romney hadde en knapp ledelse i Florida før valget.

Obama hilser på velgere i Ohio

VIKTIG: Barack Obama hillste på velgere i Ohio mandag, dagen før valget. Denne staten er ekstremt viktig å vinne for å bli gjenvalgt.

Foto: JEWEL SAMAD / Afp

– Florida er så langt den store overraskelsen.Det var tippet at Romney ville vinne den, men her ligger det jevnt an, og Obama gjør det bedre enn ventet der, sier tidligere USA-kommentator i NRK, Bjørn Hansen.

– Stemte etter økonomi

Barack Obama lå som ventet hele tiden an til å vinne de sikre statene Washington, Oregon, California, Hawaii, New Mexico, Vermont, Connecticut, Maine, Delaware, Massachuttes, Illoinis, Maine og Maryland, New Jersey, New York, Rhode Island.

Mitt Romney har sikret de tradisjonelle Republikaner-statene Nord-Dakota, Sør-Dakota, Wyoming, Kansas, Texas, Louisiana, Kentucky, Indiana, Sør-Carolina, Tennessee, Georgia, Alabama, Oklahoma, Arkansas og Vest-Virginia, Idaho, Alaska, Montana,Nebraska, Missouri og mormonernes hjemstat, Utah.

Flere av vippestatene, som New-Carolina og Virginia, er hardt rammet av den økonomiske krisen, men har i senere år hatt en tilflytning som har tippet dem over fra tradisjonell sørstat-status til vippestat.

– Mange unge latinamerikanere har flyttet hit, sist stemte 60 prosent av dem på Obama, og kanskje vil andelen bli høyere i dag. Det er en velgergruppe som vokser veldig mye fra valg til valg, sier NRKs USA-kommentator Tove Bjørgaas.

vake2

SEIERSSIKKER: På denne scenen i Boston håper Mitt Romney å holde seierstalen i kveld. Republikanerne samler seg til valgvake.

Foto: AFP

Ifølge nasjonale målinger offentliggjort av CBS og CNN, har den økonomiske politikken vært viktig for amerikanerne i stemmelokalene. Ifølge den tidlige målingen var dette retningsgivende for seks av ti velgere. 39 prosent mener den økonomiske situasjonen har blitt bedre, 31 peosent mente den hadde blitt verre, mens 28 prosent mener situasjonen er som før.

– «Sandy» spilte inn

Til tross for at de fleste mente den utfordrende økonomiske situasjonen er blitt bedre, mener ifølge CBS 51 prosent av Mitt Romney er rett mann til å rydde opp, mot 45 prosent som går for Obama.

For nøyaktig én uke feide stormen «Sandy» inn over USAs østkyst og gjorde enorme skader. Fire av ti velgere sier at Obamas håndtering av naturkatastrofen spilte inn i deres valg.

Blant de 17 prosentene som hadde helsepolitikk som sin viktigste sak, ønsker et knapt flertall å enten utvide dagens ordning, som har vært en av Obamas kampsaker, eller beholde den som den er; 47 mot 45 prosent.

Ifølge NBC stemte, ikke uventet, 80 prosent av hvite, kristne velgere på Romney, mens 93 prosent av svarte velgere stemte på Obama. 59 prosent av velgerne under 29 år stemte på Obama, men det er faktisk en nedgang fra 2008.

– Trolig fordi unge arbeidsledige ikke føler de har fått det bedre under Obama, sier NRK-kommentator Tove Bjørgås.

SISTE NYTT

Siste nytt