Hopp til innhold

Krisen er over - men bare for noen måneder

Barack Obama har signert papiret som åpner for at USA kan ta opp mer lån. Dermed unngår USA og verden en ny finanskrise denne gangen, men om bare tre måneder kan samme kritiske situasjon oppstå på ny.

Demokrater og Republikanere har blitt enige om en løsning på USAs budsjettkrise.

Budsjettkrisen er over for denne gang. Obama signerte en ny avtale, men det er bare en foreløpig løsning på krisen som kan starte på ny over nyttår. Se Gro Holmd reportasje og analyse på Morgennytt.

Flere hundre tusen offentlig ansatte i USA har fått beskjed om at de kan forberede seg på å gå tilbake til jobben når USA starter en ny dag om noen få timer. Gjeldskrisen og permitteringen er over for denne gang, etter at Representantenes hus ga grønt lys for et midlertidig budsjett.

Men med en midlertidig løsning er heller ikke krisen helt over. Kredittvurderingsbyrået Fitch har regnet seg fram til at statsapparatet bare kan driftes fram til 15. januar med den nye avtalen, og at staten bare har fått tilgang til å låne mer penger fram til 7. februar 2014.

Avtalen innebærer derfor bare en utsettelse, og mye tyder på at den samme krisen kan oppstå igjen over nyttår, siden de mest konservative republikanerne sier de ikke gir opp anstrengelsene for å oppheve helsereformen.

– Nå kan vi fjerne usikkerheten

Budsjettet ble vedtatt i Representantenes hus bare få timer etter at Senatet hadde vedtatt det samme, midlertidige budsjettet. Dermed kunne loven undertegnes av president Barack Obama, og USAs budsjettkrise er over.

Det midlertidige budsjettet som innebærer at statsapparatet kan tre i funksjon igjen og staten kan fortsette å ta opp lån, ble vedtatt mindre enn to timer før den amerikanske staten ikke lenger hadde hatt myndighet til å låne penger ved midnatt amerikansk tid.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Obama

Få timer før fristen gikk ut kom det til enighet i USA, og Obama kunne signere avtalen som bidrar til at USAs gjeldstak kan heves, og landet ikke står igjen med en tom statskasse.

Foto: YURI GRIPAS / Reuters

– Nå kan vi fjerne denne skyen av usikkerhet fra næringslivet og vårt folk. Forhåpentlig blir det ikke i ellevte time vi gjør dette neste gang, sa Obama på en pressebrif etter at Senatet vedtok kompromissforslaget mellom Republikanere og Demokrater.

Hadde ikke avtalen blitt vedtatt, ville USA ha sluppet opp for penger uten mulighet til å fortsette å finansiere sin drift og betjene sin gjeld med nye lån. Det ville trolig ha kastet USA tilbake i resesjon og verden ut i en ny finanskrise.

Slipper resesjon

Avtalen ble vedtatt med 81 mot 18 stemmer i Senatet og 285 mot 144 stemmer i Representantenes hus onsdag kveld.

Det innebærer at mange republikanere har stemt imot, men også at nok moderate republikanere har stemt for avtalen til at den kunne vedtas.

Avtalen ble vedtatt etter at Republikanerne til slutt droppet forsøket på å knytte vedtak av et budsjett til et krav om at Obamas helsereform skulle oppheves eller utsettes.

Avtalen er fremforhandlet av en 12-mannsgruppe, bestående av moderate republikanske senatorer, blant dem John McCain, og demokratiske senatorer.

Både Demokratenes flertallsleder Harry Reid og Republikanernes mindretallsleder Mitch McConnell har de siste døgnene vært tungt inne i kompromissmakingen.

McCain omtalte, da han tok ordet i Senatet, de siste 14 dagene for «skamfulle».

– Denne avtalen er en vits i forhold til hva vi kunne oppnådd, hadde vi valgt en annen fremgangsmetode fra starten av, sukket den republikanske senatoren Lindsey Graham. Også han tilhører den moderate og pragmatiske fløyen.

Stengt i 16 dager

Striden om budsjettet har ført til at store deler av statsapparatet har vært nedstengt siden 1. oktober, og at flere hundre tusen offentlig ansatte dermed har vært permittert.

Det føderale statsapparatet har vært ute av funksjon siden 1. oktober. Ifølge Det hvite hus vil USAs finansdepartement være uten lånemyndighet i løpet av torsdagen, og ha bare kontanter igjen.

Ifølge Demokratenes senatsleder Harry Reid skal det nå settes ned en budsjettkonferansekomité i Kongressen som skal drøfte den amerikanske statens utgifter, både nåværende og fremtidig. Målet er å enes om kutt, for at USA kan få redusert sin enorme statsgjeld.

Blokkerte ikke på nytt

Det var i forkant ventet at avtalen lett ville passere Senatet. Spesielt etter at Tea Party-senatoren Ted Cruz fra Texas erklærte at han ikke vil blokkere stemmeavgivningen slik han gjorde i slutten av september – noe som da startet den steile budsjettprosessen.

Cruz gjorde det i går raskt klart at han vil stemme imot budsjettkompromisset, men altså ikke blokkere den.

Cruz har blitt beskyldt for å ha ledet deler av Republikanerne ut i budsjettkrigen på grunn av sin innbitte motstand mot Obamas helsereform, uten å ha noen plan for hvordan krigen skulle og kunne avsluttes.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Senator Ted Cruz fra Texas

Republikanernes minoritetsleder i Senatet, Mitch McConnell, mente det var på tide de gav seg.

Foto: Carolyn Kaster / Ap

Sprakk partigruppen?

Nøkkelpersonen for å finne en løsning var Republikanernes leder John Boehner.

Republikanernes minoritetsleder i Senatet, Mitch McConnell
Foto: Andrew Burton / Afp

Alle de siste forsøkene på en budsjettavtale som er spiselig for begge parter, har blitt blokkert av Tea Party-representantene i gruppen til den Republikanernes lederen John Boehner.

Det kan virke som om Boehner ga den ønskede partienstemmigheten på båten og lot avtalen bli vedtatt med demokraters og moderate republikaneres stemmer.

For like før klokken 22 norsk tid, etter mange timers usikkerhet, sa Boehner at «hans» kammer ikke ville ødelegge for Senatets kompromiss.

– Å blokkere den tverrpolitiske avtalen er ingen aktuell taktikk fra vår side, sa Boehner.

Han la til at hans republikanske partifeller vil fortsette kampen mot helsereformen og for økonomisk ansvarlighet, men på en annen måte enn gjennom budsjettet.

Gitt enigheten i Senatet, var Boehner under sterkt press.

Han har tidligere uttalt at for ham er det uaktuelt å sende USA utfor det økonomiske stupet. I tillegg, både blant velgere og politiske kommentatorer, er Republikanerne blitt den store syndebukken – noe som kan gi seg utslag ved neste års mellomvalg.

Demokratenes mindretallsleder Nancy Pelosi mente at de fleste av demokratene i Representantenes hus ville stille seg bak kompromisset.

SISTE NYTT

Siste nytt