NRK Meny
Normal

Obama sier våpenhvilen må settes på prøve

USAs president, Barack Obama, sier han er skeptisk, men har håp om at den ferske våpenhvilen i Ukraina skal holde.

Obama

– NATO STÅR SAMLET: Obama understreket at Nato støtter Ukraina og landets selvstendighet da han oppsummerte hva de 28 Nato-medlemmene hadde blitt enige om de siste dagene i Wales.

Foto: SAUL LOEB / Afp

– Vi er håpefulle, men basert på tidligere erfaringer, så er vi også skeptiske til om separatistene kommer til å følge opp kravene, og om russerne stanser krenkelsen av Ukrainas selvstendighet og territorale integritet. Så våpenhvilen må settes på prøve.

Obama understreket at Nato støtter Ukraina og landets selvstendighet da han oppsummerte hva de 28 Nato-medlemmene hadde blitt enige om de siste dagene i Wales.

– Våpenhvileplanen i Ukraina kommer til å ta tid, men må følges opp av handling på bakken, la Obama til.

Åpner for å heve sanksjonene mot Russland

– Nato har sendt en klar beskjed til Russland om at deres handlinger får konsekvenser, sa Obama, og viste til sanksjonene som både er innført mot landet og de som planlegges å bli innført mot Russlands finans, energi og forsvarssektorer.

Obama understreket også at sanksjonene mot Russland kan bli hevet dersom våpenhvilen i Ukraina varer, men at Nato også kommer til å forsvare ethvert medlem.

– Døra til det internasjonale samfunnet er åpen dersom Russland er villig til å begi seg inn på vår vei, noe vi oppmuntrer til, sa den amerikanske presidenten.

– Vi kommer til å beseire IS

Ifølge Obama har USA også fått støtte fra mange Nato-land for deres luftangrep mot den ekstreme gruppa IS i Irak.

– Nato-landene er enstemmig enige om at IS utgjør en alvorlig trussel mot Natos medlemmer, og jeg er sikker på at vår allianse er villig til å gjøre alt som er nødvendig for å beskytte våre innbyggere, sa Obama.

Han uttalte at målet er å handle raskt i kampen mot IS, og lovte at de kommer til å lykkes i jakten på ekstremistene. Målet er å ødelegge hele terrornettverket ved å drepe deres ledere.

– Jeg er sikker på at Natos allierte og parnere er beredte på å delta i en bred, internasjonal innsats for å bekjempe IS.

– Vi kommer til å beseire IS til slutt. Det kommer ikke til å skje over natta, men vi fortsetter jakten på dem slik vi gjorde med Al Qaida og andre terrorister rundt om i verden, konkluderte Obama.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt