Hopp til innhold

Obama satte seg selv i rohingyaenes situasjon

Hvilket land ville du foretrukket å bo i dersom du tilhørte det forfulgte rohingya-folket i Sørøst-Asia? Det var spørsmålet USAs president Barack Obama måtte svare på under et møte med asiatiske studenter i Det hvite hus.

Hvilket land ville USAs president Barack Obama foretrukket å leve i, dersom han var en rohingya?

De siste ukene har rohingyaenes situasjon fått verdens oppmerksomhet. Mange av dem er blant flyktningene i båtene som er funnet drivende rundt i Andamanhavet.

USAs president Barack Obama ble tvunget til å sette seg selv i rohingyaenes situasjon under en spørretime med studenter fra stipendiatprogrammet Young Southeast Asian Leaders Initiative Fellows.

Den unge thailandske studenten Pensiri Bangsiri spurte presidenten om hvilket land han ville foretrukket å bo i dersom han var en rohingya.

Obama tok en liten tenkepause før han sa at han ønsket å snakke litt generelt om situasjonen før han lovet å svare på spørsmålet hennes.

– Noe av det viktigste er å få en slutt på diskriminering av mennesker på grunn av hvordan de ser ut eller hva de tror på. Rohingyaene har blitt diskriminert og det er en del av grunnen til at de er på flukt, sa Obama.

Så svarte han på spørsmålet til studenten,

– Jeg tror at dersom jeg var en rohingya, ville jeg ønsket å bo der jeg ble født. Jeg ville ha ønsket å leve i det landet hvor mine foreldre hadde levd. Men jeg ville ha forsikret meg om at min regjering ville ha beskyttet meg og at folket behandlet meg rettferdig. Det ville jeg ha ønsket, svarte Obama.

Uønsket folkegruppe

FN mener rohingyaene teller 800.000 personer og er en av verdens mest forfulgte minoriteter.

Regjeringen i Myanmar anser Rohingya-folket for å være ulovlige innvandrere fra Bangladesh, og vil derfor ikke gi dem statsborgerskap. Myndighetene i Bangladesh ønsker heller ikke å anerkjenne dem som sine borgere.

– Myanmar og Bangladesh har godtatt å se på de underliggende årsakene til flyktningkrisen, sier Thailands utenriksdepartement etter krisemøtet i Bangkok fredag.

SISTE NYTT

Siste nytt