NRK Meny
Normal

Putin vil ikke at forholdet mellom stormaktene skal lide

Den russiske presidenten Vladimir Putin ønsker ikke at forholdet mellom USA og Russland skal bli dårlig på grunn av uenighetene om Ukraina, ifølge nyhetsbyrået AFP.

putin obama

PÅ TELEFON MED OBAMA: I natt snakket Putin og Obama sammen om den ukrainske krisen. Putin understreket hvor viktig et godt forhold mellom Russland og USA er for stabilitet og sikkerhet i verden.

Foto: Carolyn Kaster / Ap

I en telefonsamtale med USAs president Barack Obama i natt pekte Putin på hvor viktig forholdet mellom Russland og USA er, for å sikre stabilitet og sikkerhet i verden. De to presidentene snakket sammen i cirka en time.

Obama påpekte overfor Putin at den russiske intervensjonen gjør det nødvendig for USA i samarbeid med sine europeiske partnere å reagere. Han oppfordret Putin til å godta betingelsene om en potensiell diplomatisk løsning i Ukraina.

Dette er andre gangen på en uke at de to har snakket sammen på telefon.

– Krenker Ukrainas suverenitet

Obama understreket overfor sin russiske kollega at intervensjonen på Krim er brudd på folkeretten og krenker Ukrainas suverenitet og territorielle interegritet, ifølge Det hvite hus.

Under samtalen skisserte Obama betingelsene for en diplomatisk løsning:

At Russland må trekke tilbake sine soldater på basene på Krim, tillate internasjonal overvåking for å sikre rettighetene til etniske russere, og samtykke til direkte samtaler med offisielle i Ukraina.

Ønsker et godt forhold for å sikre stabilitet

Fra Moskva meldes det at Putin gjorde det klart for Obama at forholdet mellom de to stormaktene ikke måtte lide på grunn av uenighet om Ukraina.

Putin understreket hvor viktig et godt forhold mellom Russland og USA er for stabilitet og sikkerhet i verden.

I en uttalelse fra Kreml etter telefonsamtalen sier Putin at de nye lederne i Kiev, som han sier kom til makten i et grunnlovsstridig kupp, har innført «absolutt ulovlige beslutninger om Ukrainas østlige og sørøstlige regioner og Krim».

«Russland kan ikke ignorere rop om hjelp i denne saken, og opptrer i tråd med dette, i full overensstemmelse med folkeretten,» sier han videre.

Like før samtalen innførte USA flere straffetiltak mot russiske tjenestemenn som anses ansvarlig for krisen.

FN sender menneskerettsekspert til Krim

FNs visegeneralsekretær for menneskerettigheter, Ivan Simonovic, skal reise til både Øst- og Vest-Ukraina, inkludert Krim, til tross for at flere utenlandske utsendinger de siste dagene er blitt truet til å forlate Krim.

En annen FN-utsending, Robert Serry, måtte reise fra Krim etter at en fiendtlig mobb med væpnede menn jaget ham inn i en kafé og deretter tvang ham til flyplassen for å ta første fly ut.Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt