NRK Meny
Normal

Obama på historisk besøk i Myanmar

Myndighetene i Myanmar løslot mandag 44 politiske fanger samtidig som USAs president Barack Obama møtte Aung San Suu Kyi under sitt korte besøk i landet.

Aung San Suu Kyi og Barack Obama

President Barack Obama omfavner Myanmars opposisjonsleder Aung San Suu Kyi under den felles pressekonferansen.

Foto: NICOLAS ASFOURI / Afp

Det er Soe Tun, lederen for en studentbevegelsen «88 Generations» som opplyser om amnestiet. Han krever at alle politiske fanger må settes fri.

Et fremtredende medlem av Aung San Suu Kyis parti, National League for Democracy, bekrefter amnestiet, og sier at ytterligere 12 politiske fanger ble løslatt i går.

Det er uklart hvor mange politiske fanger Myanmar fortsatt har, men en fangeorganisasjon med tilhold i Thailand oppga antallet til 283 i forrige måned, altså før løslatelsene i går og i dag.

Obama møtte Aung San Suu Kyi

Den amerikanske presidenten møtte den myanmarske opposisjonslederen i hennes hus i den tidligere hovedstaden Yangon, der hun satt i husarrest i om lag 20 år til sammen.

Obama hyller Myanmar for demokratiseringsprosessen som er i gang, men påpeker samtidig at mye gjenstår.

Suu Kyi på sin side advarte på sin side mot at de politiske reformene må være mer enn bare en «luftspeiling».

Obama kom på sitt historiske besøk til Myanmar mandag. Aldri før har en sittende amerikansk president besøkt det asiatiske landet, som i flere tiår ble styrt av en brutal militærjunta, men som de siste årene har innført en rekke politiske reformer.

Presidenten hyller landet for viljen til reformer, men påpeker at det fortsatt står mye igjen.

Klem

Tusenvis av myanmarere sto langs gatene i Yangon og viftet ivrig med flagg da Obama ankom byen.

Han startet det offisielle besøket hos president Thein Sein, og dro derfra videre til Suu Kyi. Etter et møte bak lukkede dører, kom de to ut i Suu Kyis hage for å gi en kort pressekonferanse til de mange journalistene og fotografene som hadde møtt opp.

Etterpå ga Obama Suu Kyi en god klem før de to forsvant inn i huset igjen.

Senere på dagen holdt Obama holde en engasjert tale på universitetet i Yangon til studenter, politikere og andre spesielt inviterte gjester.

– Dere kjenner smaken av frihet, sa Obama, som samtidig oppfordret myndighetene til å innføre ytterligere reformer.

Bistand

USA vil også gi Myanmar en bistandspakke verdt over 980 millioner kroner til utdanning og utvikling av demokratiske institusjoner.

Obamas snarvisitt varer imidlertid bare i seks timer før han fortsetter rundreisen sin i Asia.

Før avreisen til Yangon sa Obama at han ikke frykter besøket vil bli misbrukt av makthaverne. Obama skulle under møtene blant annet forsøke å presse Myanmar til å avbryte det militære samarbeidet med Nord-Korea.

Den amerikanske presidenten måtte også balansere ros for demokratiske reformer med press om å gjennomføre ytterligere reformer.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt