Obama vil ha nytt våpenlov-forslag i januar

– I de fem dagene som har gått etter massakren i Connecticut er mennesker blitt skutt og drept hver dag i USA. På vegne av våre barn må si «nok er nok». Det sa Barack Obama på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

– I de fem dagene som har gått etter massakren i Connecticut er mennesker blitt skutt og drept hver dag i USA. På vegne av våre barn må si «nok er nok». Det sa Barack Obama på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

- At problemet er komplekst, kan ikke lenger være en unnskyldning for ikke å gjøre noe, sa Obama i en tale om våpenlov-endringer onsdag.

Skytemassakren på en barneskole i Newtown i Connecticut fredag forrige uke har rystet en hel verden. 26 mennesker ble drept, deriblant 20 barn i alderen 5–10 år.

President Obama har i ettertid uttalt at han ønsker en mer restriktiv våpenlov. I dag fikk visepresident Joe Biden i oppgave å lede et nytt tverrpolitisk utvalg som skal hindre nye skoleskytinger i fremtiden.

– Voldsepidemien må stanses

– De fleste amerikanere er ansvarsfulle og kjøper våpnene sine lovlig, men jeg tør vedde på at de fleste av oss vil at lovbrytere skal hindres i å få tak i våpen. En mann som er i ubalanse bør ikke kunne skaffe seg et våpen så lett, sa Barack Obama da han møtte pressen onsdag ettermiddag.

Obama mener det er en økende enighet om at noe må gjøres og at mange flere nå er enige i at man må ha strengere regler for kjøp og salg av våpen.

– Voldsepidemien må stanses, sa presidenten.

Barack Obama og Joe Biden

President Barack Obama sa at visepresident Joe Biden skal lede en gruppe som ikke skal bruke mange måneder på å komme med forslag til en ny våpenlov.

Foto: MANDEL NGAN / Afp

Større vilje til våpendebatt

Connecticut-skytingen er den siste i en rekke skoleskytinger i USA som har blåst liv i debatten om en mer restriktiv våpenlov.

Mange amerikanere er motvillige til å begrense borgernes rett til å bære våpen, en rett som er nedfelt i USAs grunnlov andre tillegg. Dermed har det nærmest vært umulig for noen president i nyere tid å røre ved den liberale loven.

Men de grusomme henrettelsene av små barn på Sandy Hook barneskole har fått selv den mektige våpenlobbyen i USA (NRA) til å åpne for en konstruktiv debatt. NRA har i flere tiår motsatt seg omtrent enhver form for regulering av våpensalg i landet.

Skal skje raskt

– Jeg har bedt visepresidenten komme med et forslag allerede i januar. Her skal man ikke studere emnet i seks måneder, dette er et team som har i oppgave å komme med et forslag nå, understreket Obama.

Presidenten mener det må strengere regler til for å holde våpen unna mennesker i ubalanse.

– Vi må jobbe hardere for å holde våpnene unna disse få. Vi vil gjøre alt vi kan for å forhindre flere tragedier. Det blir ikke lett, men det er ingen unnskyldning for å la være å prøve. Jeg kan ikke gjøre det alene, det vil kreve innsats fra oss alle, sa Obama.

Han fortalte at siden fredagen er en politimann blitt skutt og drept i Memphis, to personer er drept i Topeeka, en i Las Vegas og en fireåring er skadet etter å ha havnet i et skytedrama i Missouri.

– Slikt skjer hver dag i USA. På vegne av våre barn må vi nå si at «nok er nok», sa Obama.

SISTE NYTT

Siste nytt