Hopp til innhold

Obama om Trump: – Vi lever i farlige tider

Barack Obama gikk hardt ut mot Donald Trump og Det republikanske partiet under en tale fredag. – Trump er symptomet, ikke årsaken til splittelse og polarisering i USA.

Former President Obama Accepts The Paul H. Douglas Award For Ethics In Government At The University Of Illinois

I talen han holdt kritiserte Barack Obama den sittende presidenten Donald Trump, blant annet for å ville trekke USA ut av Parisavtalen og for å «bygge murer rundt landet».

Obama har tidligere vært forsiktig med å navngi Donald Trump i sine taler.

Under fredagens tale på Universitetet i Illinois la han imidlertid ikke skjul på hva han mener om den sittende presidenten og hans republikanske parti.

– Trump er symptomet, ikke årsaken til splittelse og polarisering i USA. Han skor seg bare på en bitterhet som politikerne har fremprovosert i årevis, sa Obama, før han problematiserte utviklingen i Det republikanske partiet og den sittende regjeringen.

Gjennom én time snakket han om hvordan amerikansk politikk har utviklet seg i en retning som utfordrer landets demokratiske verdier.

– USA er nødt til å gjenopprette ærlighet og tillit til regjeringen.

– Dette er farlige tider

Han fortsatte med å henvende seg direkte til studentene i salen, ved å si at det siste årets blest rundt Trump-administrasjonen understreker viktigheten av å bruke stemmeretten under valget til Representantenes hus i november.

– Fordi det faktisk bare er én kontrollfunksjon av politikerne som fungerer. Det er dere og deres stemmer.

Former President Obama Accepts The Paul H. Douglas Award For Ethics In Government At The University Of Illinois

Obama kom med en klar oppfordring til studentene i salen om å stemme ved det kommende valget. ​​​​​​​ – Dere kan ikke sitte og vente på en frelser.

Foto: Scott Olson / AFP

Obama understreket også at valget i november vil bli det mest avgjørende i hans levetid, og at studentene ikke kan sitte tilbakelent og «vente på en frelser».

– Det er mer som står på spill denne gangen. Konsekvensen av at noen av oss sitter på sidelinjen er mer skremmende.

Den tidligere presidenten nevnte også den anonyme kronikken som ble publisert i New York Times onsdag, der en angivelig høytstående ansatt i Det hvite hus erklærte at han er en del av motstandsbevegelsen på innsiden av Trump-administrasjonen.

Hva skjedde med Det republikanske partiet? Dette er ikke normalt. Dette er ekstraordinære tider. Og vi lever i farlige tider.

Obama avsluttet talen med å si til studentene at han tror på dem.

Han lovet dem i tillegg å «være der for dem hele veien», noe som peker mot at han trolig vil ta en større del i den politiske debatten i tiden frem mot valget.

President Donald Trumps kommentar til sin forgjengers tale, var at den var god sovemedisin.

Synes talen var god sovemedisin

SISTE NYTT

Siste nytt