Obama og Romney ligger helt likt før nattens debatt

Før nattens andre presidentdebatt i USA ligger de to kamphanene helt likt på de landsomfattende meningsmålingene. Her er de fem tingene du bør følge med på i nattens debatt.

Mitt Romney og Barack Obama under presidentdebatten

Det ble en opphetet duell mellom Mitt Romney og Barack Obama.

Foto: MIKE SEGAR / Reuters

Etter Mitt Romneys knockout seier i den første debatten, venter mange forståsegpåere at Barack Obama vil plukke opp hansken og gi Republikaneren reel kamp om stemmene i folkemøtet i Hempsted utenfor New York, som du kan følge direkte på NRK.no fra klokken 3 i natt.

Følg også debatten gjennom NTBs direkterapporteringer (inneholder korte meldinger fra nyhetsbyråets journalister, bilder og kommentarer fra twitter):

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
– Nå eller aldri for Obama

På nettstedet RealClearPolitics' nasjonale gjennomsnittsmåling ligger de to nå så å si helt likt, med 47,3 prosent støtte til Obama og 47,1 til Romney. Mye takket være Romneys imponerende debatt sist.

– Obama har ikke råd til enda en skikkelig dårlig debattopptreden. Da vil han ikke ha tid til å komme seg på beina igjen, sier statsviter Bruce Buchanan ved University of Texas.

Obama, som har tatt selvkr

Mitt Romney sammen med kona Ann like før den andre presidentdebatten

Mitt Romney slappet av sammen med sin kone Ann og visepresident Paul Ryan bak scenen før debatten mot Barack Obama.

Foto: BRIAN SNYDER / Reuters

itikk for måten han opptrådte på, lovte i et radiointervju denne uken å konfrontere Romney mer direkte for å få fram politiske forskjeller.

– Jeg tror nok vi kan si at det kommer til å skje litt mer i den neste, sa Obama om debatten tirsdag kveld ved New Yorks Hofstra University.

Aggressivt

Også republikanerne forventer en annen Obama i den neste debatten. Senator Rob Portman, som Romney bruker som treningspartner foran debatten, tror presidenten vil opptre mye mer aggressivt.

– Jeg tror han vil måtte kompensere for en dårlig første debatt, sier Portman til TV-kanalen ABCs «This Week».

Samtidig er det viktig ikke å opptre for aggressivt i en debatt som foregår med publikum i salen.

Føg NTBs direkterapport nederst i saken.

– Man ønsker ikke å fremstå som altfor stygg foran disse velgerne. Man må vise at de sosiale antennene er i orden, sier statsviter Dante Scala ved University of New Hampshire.

Følg med på dette

I nattens direktesendte debatt mener det anerkjente politiskenettstedet Politico.com debatten vil bli avgjort på disse fem punktene:

1. Vil henvende seg til kvinner

I Romneys oppkjøring til debatten har han satt mer og mer fokus på kvinner fra middelklassen i de viktige vippestatene.

Dette er velgere Obama vant ved forrige valg, og deres valg kan være avgjørende for hvem som skal sitte bak pulten på det ovale kontoret de neste fire årene.

Mitt Romney og Barack Obama i debatten i Denver

Under den forrige debatten i Denver overrasket Mitt Romney alle og tok første stikk mot Barack Obama. I natt er det en ny runde.

Foto: Charlie Neibergall / Ap

En meningsmåling USA Today/Gallupp gjorde i de aktuelle vippestatene mandag viser at kvinnestemmene er helt likt fordelt nå 21 dager før valget.

Det er ventet at Obama tar i bruk kraftigere skyts mot Romney, og bruker hans egne ord og ikke minst senator Todd Akins famøse uttalelser om at kvinner ikke blir gravide etter voldtekt.

Et tegn på at frontene nå hardner så vi på fredag da Obama-kampanjen lanserte en reklamevideo i noen nøye utvalgte delstater, der de gikk rett i strupen på Romney og Republikanerne for å forsøke å omdefinere hva voldtekt er.

2. Forberedelser

For Romney handler nattens debatt mye om å være godt forberedt. Overraskelsesmomentet er borte og, ifølge Politico.com, må den tidligere guvernøren fra Massachusetts forsøke å parere Obama best mulig og komme så tett innpå på presidenten som mulig.

Romney må vente seg tøffe angrep på sin personlige økonomi og skatteinnbetaling, hans forhold til Bain Capitol, angrep han unngikk i Denver.

Men dette er noe Romney skal være godt forberedt på. Noe han faktisk også var overrasket over at han ikke ble kjørt hardere på under den forrige debatten, ifølge kilder nær presidentkandidaten.

3. Obama vil gjøre dette til en avstemning om Romneys person

Hvis Obama har en oppgave i natt, så er det å finne ut hvordan han kan kalle Romney en løgner, uten at alle oppfatter han som nedrig og desperat, hevder Politics.com.

Den største tappen etter Denver-debatten, er ifølge nære Obama-støttespillere, at han tillot Romney å redefinere Obamas presidentperiode og sin egen guvernørperiode. Den tabben vil de neppe ikke gjøre igjen.

I Denver var Obama passiv og kom med få innsigelser og kritiske bemerkninger til Romneys skattepolitikk.

Ifølge forståsegpåere må Obama nå gire om, og argumentere for at Romneys politiske flørt med sentrumsvelgere ikke bare er et politisk grep for å vinne flere velgere, men en gjennomtrengende menneskelig karaktersvikt hos Romney.

Ifølge kilder nær presidenten bør Obama gjøre et forsøk på å fremstille Romney som en mann som gjør og sier hva som helst for å få viljen sin.

Det store spørsmålet er om Obama vil følge disse rådene. Mange tviler nemlig på om Obama tør å gå så hardt etter personen Romney og risikerer sitt eget gode navn og rykte som en ærlig og fair politiker.

4. Romney: Spill på forandring

Romneys store suksess i den forrige debatten var å fremstille seg selv som en samlende politiker som pekte fremover.

Denne gangen bør han nok kunne underbygge og forklare grundigere hva han har tenkt til å gjøre som president, og hva hans skattepolitikk går ut på.

– Romney må fortelle hvorfor vi ikke kan fortsette slik som nå, og hvorfor mer av det samme ikke er riktig vei fremover for USA, sier den Republikanske politiske strategen, Alex Castellanos til Politics.com.

Romney må rett og slett fortelle velgerne hvorfor han står for forandringen.

5. Obama: Ikke overkompenser

Rådet til Obama fra det politiske nettstedet er å finne den riktige balansen. Ikke vær for negativ, men heller ikke overdriv.

Selv om Romney har tatt store steg på meningsmålingene den siste tiden, så er Obamas fotfeste i USA fortsatt ganske solid.

Mange Demokrater ønsker et skikkelig bikkjeslagsmål, mens Obama-kampanjen nok er litt roligere og ønsker mer en justering, enn en overhaling.

Og Obama er kjent for å være best i når det gjelder som mest.

– Denver er vi ferdig med, nå må vi gjøre de justeringens som skal til, men ikke overkompensere, sier en kilde nær presidenten til det politiske nettstedet.

Den tredje og siste debatten mellom de to går av stabelen 22. oktober. Da er det bare to uker igjen til valget, og begge partiene vil da først og fremst konsentrere seg om å få folk til å stemme.

SISTE NYTT

Siste nytt

Blinken: – Diplomatiet fortsetter, USA vil svare på russiske sikkerhetskrav

Russland og USA vil fortsette å snakke om Ukraina-konflikten og om russiske sikkerhetsgarantier. Det sa utenriksministrene Sergej Lavrov og Antony Blinken etter møtet i Genève i dag.