NRK Meny
Normal

Obama og McCain fosser videre

Barack Obama og John McCain vant alle de tre statene som holdt nominasjonsvalg i natt.

Barack Obama
Foto: Rick Bowmer / AP

Barack Obama vant dermed sin åttende stat på rad i demokratenes nominasjonsvalg siden supertirsdag.

Foreløpige resultater fra Maryland viser at Obama tok 61 prosent og Clinton 36, mens McCain vant 55-31 over Mike Huckabee.

Foreløpige tall i District of Columbia gir Obama 75 prosent mot Clintons 24. Samtidig har John McCain sikret seg 68 prosent mot Mike Huckabees 17 på republikansk side.

Obama tok også en klar seier i Virginia, mens McCain tok en mer knapp seier over Mike Huckabee.

Les mer: McCain fikk tøff motstand

- I natt er vi på vei

Obama har nå tatt en knapp ledelse over Hillary Clinton når det gjelder antall delegater. Clinton sliter med andre ord mot en Obama på offensiven. Likevel er kampen fortsatt såpass jevn at ingen tør å spå at Obama i øyeblikket sitter på en bølge som vil bringe ham rett inn i Det Hvite Hus.

Likevel får Obama ytterligere skyv i ryggen etter nattens hat trick - og han har nå overtatt ledelsen over Clinton i antall ervervede delegater (les mer i bunnen av saken).

- Vi vant Maryland og vi vant Virginia. Og selv om vi også vant Washington D.C., vil ikke denne folkebevegelsen stoppe før det blir endringer i Washington. Og i natt er vi på vei, sa Obama i sin seierstale i natt.

Nett-tv: Se vinnertalene

Han kom også med sedvanlige spark til makteliten på Capitol Hill - underforstått også sin rival Hillary Clinton.

- Vi kan ikke fortsette å spille det samme Washington-spillet med de samme Washington-spillerne og fovente et annet resultat. For det er nemlig et spill som vanlige amerikanere taper - og vi har tenkt å endre det, kom det fra Obama i talen han holdt i staten Wisconsin, hvor det er nominasjonsvalg om en uke.

Les: John McCain (R)  Video: Dette er Barack Obama

Barack Obamas hjemmeside

Angrep demokratene

John McCain
Foto: J. Scott Applewhite / AP

På republikansk side er det svært få som tviler på at noen andre enn John McCain blir republikanernes presidentkandidat til høsten. Etter nattens trippelseier har McCain sikret seg 812 delegater mot Mike Huckabees 217.

John McCains seier i Virginia kom likevel med mye mindre margin enn forventet. Mike Huckabee har bitt kraftig fra seg og sikret seg stor oppslutning blant konservative republikanere.

I sin seierstale kommenterte John McCain dette.

- Jeg må si at han virkelig er med på å bevare spenningen. Det er kanskje i overkant spennenende, men det gir meg også enda større grunn til å verdsette hans kandidatur, sa McCain om Huckabee.

McCain la til at Huckabee har en bedre forståelse for problemene USA står foran enn noen av de demokratiske kandidatene.

- Vi vet hvor begge de to vil lede dette landet, og det tør vi ikke la dem gjøre, sa McCain.

Les: John McCain (R)  Video: Dette er John McCain

John McCains hjemmeside

Hva gjør superdelegatene?

I nattens tre nominasjonsvalg fordeles delegatene på demokratisk side jevnt i forhold til hvor mange stemmer kandidatene fikk, mens vinneren på republikansk side, John McCain sikret seg samtlige av partiets delegater som lå i potten.

 Det som lå i potten i nattens nominasjonsvalg i de tre statene, var 168 demokratiske og 116 republikanske delegater.

I kampen på demokratenes side om å oppnå de 2025 delegatene som trengs for å bli valgt til presidentkandidat, har Obama nå 1215 delegater mot Clintons 1190 - og da er superdelegater inkludert, ifølge CNNs beregninger.

Barack Obama har sikret seg flest ordinære delegater, mens Hillary Clinton har størst oppslutning hos de såkalte superdelegatene.

Superdelegatene utgjør en femtedel av delegatene, og disse avgir sin stemme først når demokratenes presidentkandidat velges på landsmøtet i august.

Men analytikere tror at superdelegatene - som ikke er bundet opp til noen spesiell kandidat - kan hoppe over til å heller støtte Obama dersom tendensen hans med å vinne stat etter stat nå fortsetter.

Les mer: Kampen om superdelegatene    Valgkampens magiske tall

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt