Obama og Clinton sammen i Unity

I går kveld sto Barak Obama og Hillary Clinton sammen i skolebygget i den lille byen Unity i New Hampshire.

Hillary Clinton og Barack Obama i Unity, New Hampshire
Foto: JIM BOURG / REUTERS

Byen ble valgt - både ut fra sitt symbolske navn og fordi begge de to tidligere rivalene fikk nøyaktig 107 stemmer hver i nominasjonsvalget.

Opptreden ble holdt for å vise enhet og for å samle det demokratiske partiet når den endelige kampen om Det hvite hus begynner.

New York Times kaller det en velkoregrafert dag, hvor til og med Obamas slips sto i stil med Clintons buksedress-antrekk.

Hillary Clinton og Barack Obama i flyet på vei til Unity, New Hampshire

I flyet på vei til Unity i New Hampshire.

Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP

Det holdt ikke med felles opptreden. De tok også samme fly fra Washington og samme buss på den drøye timen det tar fra flyplassen og til Unity.

Med humor, klemmer og gjensidig ros forsøkte de å vise at det nå er et nytt kapitel i valgkampen, nå gjelder det å stå sammen i kampen mot republikanerne og John McCain.

I tillegg trenger de hverandre, Obama trenger Clintons 18 millioner velgere, mange av dem i viktige stater, hennes kontaktnett og pengeinnsamlere.

Mens Clinton trenger Obamas velvilje og støtte for å betale valgkampgjelden på 20 millioner dollar, hvorav 12 millioner er lånt ut av henne privat.

Hillary Clinton og Barack Obama i Unity, New Hampshire

Først talte Clinton og så var det Obamas tur.

Foto: Elise Amendola / AP

Torsdag gav Obama 2300 dollar (24.000 kroner) til Clinton-kampanjen på vegne av seg selv og kona Michelle, og bad alle sine tilhengere bidra. 2300 dollar er maksgrensen for hva privatpersoner kan gi i støtte, i henhold til føderale valglover.

En av hensiktene med denne gavemildheten, er å frigi tid for Hillary Clinton til å drive valgkamp for Obama, og ikke konsentrere seg om pengeinnsamling for egen del.

Klar melding til McCain

Clinton påpekte at republikaneren John McCain og hans folk trolig håpet at hun ikke ville stå side ved side med Obama.

Til sine egen tilhengere hadde hun følgende råd:

Hillary Clinton og Barack Obama i Unity New Hampshire

Den krasse tonen fra de siste nominasjonsvalgene, var ikke å spore.

Foto: Elise Amendola / AP

- Jeg vet hvordan dere har kjempet og håpet. Og jeg vet hvor skuffet noen er. Men til de av dere som vurdere å ikke stemme eller gi stemmen til John McCain: Jeg ber dere instendig om å tenke dere om.

Og meningsmålingene viser at bare 11 prosent av Clinton-velgerne sier at de vil gjøre alvor av trusselen. Under nominasjonvalgene lå andelen opp imot 40 prosent.

Leder stort

Obama leder da også på de fleste meningsmålingene, med pluss minus 50 prosent oppslutning for Obama og rundt 35-37 prosent for McCain.

En målingen i Los Angeles Times viser at McCain også sliter tungt med å vekke glød blant sine egne. 45 prosent av de republikanske velgerne sier at de er entusiastiske i forhold til McCain, mens hele 81 prosent av demokratene sier det samme om Obama

- Vi kan ikke skusle denne sjansen fra oss, var budskapet fra Hillary Clinton før Obama overtok talerstolen.

Trenger ekteparet

Hillary Clinton og Barack Obama i Unity, New Hampshire

Nå gjelder å stå sammen frem til 4. november.

Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP

Han fremhevet at både Hillary og Bill Clinton vil være viktig i tiden som kommer.

- Jeg er stolt over å kalle henne en venn, og jeg vet hvor mye partiet og nasjonen trenger Hillary og Bill Clinton i månedene og årene som kommer. Vi trenger deres tjenester, deres visjoner og deres visdom, sa Obama med Hillary stående ved siden av seg.

- Senator Clinton har også vist at kvinner er kapable til å bli presidenter. Man kan faktisk styre på høye hæler - selv om jeg ikke helt skjønner hvordan man takler høye hæler, sa Obama til stor latter både fra Clinton og publikum.

Deretter gikk de begge ut i folkehavet.

- Men jeg har noe å fortelle dem: Vi er ett parti, vi er ett Amerika og vi vil ikke hvile før vi har tatt tilbake landet og igjen ført det på vei mot fred, fremgang og framskritt i det 21. århundre, sa Clinton.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt