Hopp til innhold

Obama nevnes blant de store

Med nattens helsereform kan Barack Obama nevnes sammen med de store navnene i amerikansk politikk.

Obama helsereform

Video: Obama får sin helsereform

Professor i Nord-Amerikastudier Ole O. Moen

Professor i Nord-Amerikastudier Ole O. Moen er positiv til nattens reform.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX
Wenke Eriksen

NRKs Wenke Eriksen mener Obama hadde mye å tape i natt.

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

– Dette er et historisk vedtak, og kan stilles på linje med Franklin Roosevelt «Social Security»-program og Lyndon B. Johnsons «Medicare» fra 60-tallet, sier USA-ekspert og professor i Nord-Amerika-studier ved Universitet i Oslo, Ole Moen.

Med knapt flertall fikk Obama sin mye omtalte helsereform gjennom i Kongressen, men ikke uten kamp.

Tviler på om dette er etter boka

Han måtte love abortmotstandere i eget parti at reformen ikke åpner for at helsereformen skal dekke abortinngrep, noe som kan skape konstitusjonelle problemer for Obama.

– Dette er en ganske uortodoks reform. Der Kongressen nå sender et lovforslag til presidenten for underskrivning, med tillegg som ikke ble behandlet i Senatet. Så jeg er litt i tvil om dette er etter boka, sier Moen.

– Loven er nå vedtatt. Kongressen sa ja til forslaget fra Senatet, men endringene må nå tilbake til Senatet for endelig godkjenning, sier NRKs tidligere USA- korrespondent Wenke Eriksen.

Vendepunkt

USA-ekspert Alf Tomas Tønnesen kaller nattens ja til Barack Obamas helsereform en seier for de svake i det amerikanske samfunnet.

– Dette kan være et vendepunkt. Det er den største enkeltreformen siden Medicare i 1965, sier Alf Tomas Tønnesen, USA-forsker ved Universitetet i Oslo til NTB.

Han mener debatten rundt reformen bærer preg av at Republikanerne frykter at reformen betyr en europeisering av USA, mens Demokratene peker på de gode sidene ved helsevesenet i Frankrike.


– Det er dette ulike synet på Europa som gjør seg gjeldende i de to partiene, mener han.

– Det er nesten ingen helsekøer i USA, og de som har forsikring, har gode tilbud. Men mange av dem som ikke har forsikring, kommer ikke til orde, så dette er en seier for de svake, slår han fast.

Tønnesen mener Obama går ut av reformstriden med økt selvtillit og at samholdet blant Demokratene er blitt styrket.

Kan tape til høsten

Til høsten er det mellomvalg i USA, og det er ventet at Republikanerne vil ta noen av Demokratenes seter, men om de overtar flertallet i Kongressen eller i Senatet er usikkert.

– De fleste eksperter og synsere tror nok at Republikanerne tar noen plasser i Kongressen og Senatet, men de tror ikke at Demokratene taper flertallet, sier Moen, som mener Republikanerne nå har malt seg opp i et hjørne.

– De har ikke kommet med noen konstruktive forslag, men bare fortsatt og malt på med negativ kritikk, og har egentlig vært ganske usaklig, sier Moen.

Obama hadde mye å tape

Nattens avstemming av viktig for Obama, som hadde investert mye kapital i forslaget.

– Hadde ikke denne reformen gått igjennom ville Obama tapt mye av sin troverdighet, og gitt motstanderne vann på mølla, sier Moen.

– Vi ville sett er skadeskutt president, men istedenfor kan dette være det Obama blir husket for, sier Eriksen.

Vil koste milliarder

Obamas helsereform sikrer titalls millioner uforsikrede amerikanere en helseforsikring, og den hindrer forsikringsselskapene å utelukke mange av de vanligste sykdommene fra sine forsikringer.

Motstanderne på sin side har hele tiden argumentert med at denne reformen kommer til å koste skattebetalerne mye penger, og med et budsjett som allerede har store røde tall vil den være vanskelig å gjennomføre.

Ifølge Washington Post kommer reformen til å koste USA 940 milliarder US dollar. Eller 5.581 milliarder kroner med dagens dollarkurs.

Men det er også ventet at reformen på sikt vil spare inn store summer på sikt, ved at flere av statens tilleggsutgifter nå vil bli dekket av forsikringsselskapene, og at de aller dyreste forsikringsordningene bortfaller.


Og det var en lettet president som talte til Kongressen i natt.

– Avstemningen er et svar på bønnene til alle amerikanere som inderlig har håpet at noe vil bli gjort med et helsevesen som fungerer for forsikringsselskapene, men ikke for vanlige folk, sa Obama i en kort tale natt til mandag.

– Dette er ingen radikal reform, men det er en stor reform. Lovgivningen vil ikke reparere alt som er galt i helsevesenet vårt, men den bringer oss i riktig retning. Slik ser forandring ut, sa presidenten.

SISTE NYTT

Siste nytt