Obama neppe i Reagans fotspor

Den amerikanske presidentkandidaten Barack Obama må trolig avstå fra å holde tale ved Brandenburger Tor i Berlin.

Barack Obama vinker til tilhengere i San Diego søndag 13. juli.

Barack Obama vinker til tilhengere i San Diego søndag 13. juli.

Foto: Jae C. Hong / AP

Planene om en slik tale har utløst sterk debatt i Tyskland.

President Ronald Reagan holdt tale foran Brandenburger Tor 12. juni 1987.

President Ronald Reagan holdt tale foran Brandenburger Tor 12. juni 1987. Det var da han kom med sin berømte 'Mr. Gorbatsjov, tear down this wall! '. Den daværende tyske forbundskansleren Helmut Kohl er til høyre.

Foto: IRA SCHWARTZ / AP

Obama, som er det demokratiske partis kandidat ved høstens presidentvalg i USA, skal ha ønsket å tale ved Brandenburger Tor, som er blitt et symbol for Tysklands gjenforening.

Tale av Reagan

USAs daværende president Ronald Reagan holdt en berømt tale ved monumentet i 1987.

Denne talen, med addresse til Sovjetunionens leder Mikhail Gorbatsjov, regnes for å ha bidratt til at DDR-regimet brøt sammen.

Nå vil Obama antakelig oppgi planene om tale på samme sted, for å unngå anklager om at han allerede sammenligner seg med Reagan.

President John F. Kennedy under besøket i Berlin

Den mest kjente Berlin-talen av dem alle: President John F. Kennedy kom med de berømte ordene: 'Ich bin ein Berliner !' i 1963.

Foto: DPA / SCANPIX

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt