Normal

Obama møtte sin barndomshelt

USAs president Barack Obama møtte sin barndomshelt og den legendariske naturprogramlederen Sir David Attenborough i et eksklusivt intervju om klima og miljø.

Barrack Obama ble intervjuet av sin barndomshelt og den legendariske naturprogramlederen David Attenborough.

SE VIDEO: Spesialprogrammet med en natur- og miljøsamtale mellom USAs president Barack Obama og den legendariske naturprogramlederen Sir David Attenborough vises på BBC America søndag kveld. NRK har fått tillatelse til å vise en snutt fra programmet.

Den legendariske TV-personligheten har i flere tiår laget naturprogrammer for BBC. På sin 89-årsdag i mai gjestet Attenborough Det hvite hus og intervjuet Obama om klima og miljø.

Møtet var spesielt for den amerikanske presidenten. Obama uttrykte at programlederen var hans barndomshelt, og roste hans arbeid som miljøpådriver, skriver BBC i en pressemelding.

– Jeg vokste opp med dine opplysende naturprogrammer. Jeg har lenge vært en stor beundrer av deg og ditt arbeid. Du har vært en god pedagog, sier Obama under intervjuet.

Søndag kveld vises dette møtet i et spesialprogram på BBC America. Tirsdag kveld går programmet på NRK1.

– Må ha globale løsninger

Attenborough har i sine naturprogrammer pekt på overbefolkning som verdens største miljøproblem. Briten har advart om dens enorme konsekvenser for jordklodens og naturens fremtid.

Han stilte Obama spørsmål om blant annet overbefolkning, fornybar energi og klodens fremtid. De to snakket også om deres lidenskap for naturen og hva som kan gjøres for å beskytte den.

– En del jeg vet fra det gode arbeidet ditt, er at det må globale løsninger til for å takle klimaendringer. Hvis bare ett land gjør det rette, og ingen andre land, så kommer vi ikke til å løse problemet, sier Obama.

David Attenborough

LEGENDARISK: Sir David Attenborough er en av verdens mest kjente naturjournalister, og har i seks tiår formidlet naturopplevelser gjennom mange fjernsynsprogrammer.

Foto: SUZANNE PLUNKETT / Reuters/NTB Scanpix

– Obama var vennlig, gjestfri og ekte

Obama snakket også om hvordan hans afrikanske røtter og barndomsår i Indonesia og på Hawaii har bidratt til hans forkjærlighet for naturen. Han stilte også spørsmål til sin barndomshelt om klimaendringer og effekten på miljøet.

– Obama var vennlig, gjestfri og ekte. Vi satt og snakket sammen i en halv time. Han ville gjøre det klart at han ikke er trangsynt når det gjelder natur og miljøpolitikk, sier Attenborough.

På mange måter har Obama vist seg som en pådriver for en sterkere klimapolitikk i USA, men han har også fått mye kritikk for manglende handling.

Naturopplevelser i seks tiår

Obama er langt fra alene om å ha vokst opp med Attenboroughs naturprogrammer.

Briten har i seks tiår formidlet naturopplevelser gjennom fjernsynsprogrammer som «Life on Earth», «The Living Planet», «The Trials of Life», «State of the Planet» og «The Blue Planet».

Gjennom dokumentarseriene har seere over hele verden fått møte skapninger fra nær sagt over alt på jorden, fra jungel til Arktis, fra fjelltopper til havbunn.

Attenborough er tildelt en rekke priser, og ble adlet i 1985.

USAs president Barack Obama.

FANESAK: Obama har gjort klima og miljø til en fanesak i det han går inn i sine siste to år i Det hvite hus. Ifølge Reuters vurderer presidenten klimapolitikken for å være svært viktig for hans ettermæle.

Foto: JONATHAN ERNST / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt