Obama mener verden gjør for lite for å hindre ebola

Selv ønsker den amerikanske presidenten, Barack Obama, å høyne ebolaberedskapen ved å øke kontrollen av passasjerer på både innenlands og utenlandsfly.

Barak Obama

ØKER FLYBEREDSKAPEN: Under en pressekonferanse mandag bekreftet Barack Obama at de amerikanske myndighetene arbeider med å forsterke rutinene for å kontrollere flypassasjerer i et forsøk for å oppdage eventuell ebolasmitte tidlig og forhindre at den sykdommen skal spre seg i USA.

Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / Afp

Under en pressekonferanse mandag kveld påpekte den amerikanske presidenten at risikoen for et ebolautbrudd i USA «er ekstrem lav», skriver nyhetsbyrået AFP.

Samtidig oppfordret han verdens ledere til å styrke innsatsen mot den verste ebolaepidemien noensinne.

– Jeg kommer til å legge sterkt press på andre statsledere. Noen store land bidrar ikke nok, sa Obama.

Han utdypet ikke hvilke land han siktet til.

Arbeider med nye måter å kontrollere passasjerer

Under pressekonferansen bekreftet Obama at de amerikanske myndighetene nå arbeider med å forsterke rutinene for å kontrollere flypassasjerer, i et forsøk for å oppdage ebolasmittede, og forhindre at den sykdommen sprer seg.

Ifølge Reuters skal ledelsen i flere amerikanske flyselskaper ha møte med helsemyndighetene for å finne ut om slike ekstra kontroller kan han noen effekt på å bekjempe den dødelige sykdommen.

Det er foreløpig ikke snakk om å innføre flyforbud fra Vest-Afrika.

Obama har hittil sendt 4000 soldater til Vest-Afrika for å bygge opp infrastrukturen i helsevesenet der for å takle epidemien som har tatt livet av flere tusen. De vestafrikanske landene Liberia, Sierra Leone og Guinea er hardest rammet.

Har fått skarp kritikk

Tilstanden er fortsatt kritisk, men stabil for den første pasienten som er diagnostisert med ebola i USA. Thomas Eric Duncan (33) fikk trolig viruset i Liberia før han reiste til USA via Brussel 19. september.

Ebolapasienten som behandles ved Texas Health Presbyterian Hospital, ble sendt hjem etter at han først besøkte akuttmottaket, til tross for at han fortalte en sykepleier at han nylig hadde vært i Liberia.

De lokale myndighetene i Texas har fått hard kritikk for mange feil i håndteringen av den første som fikk ebola på amerikansk jord.

33-åringen får nå eksperimentell medisin i håp om at denne kan kurere ham for ebola. Dette bekreftet en talsperson for sykehuset Texas Health Presbyterian mandag, ifølge Reuters.

Mandag ble det klart at den første nordmannen er smittet av ebola. Helsearbeideren ble smittet under feltarbeid i Sierra Leone, og er ventet hjem til Norge for å få behandling ved Oslo universitetssykehus.

SISTE NYTT

Siste nytt