NRK Meny
Normal

Spenning om Obama vil ha strengere klimatiltak

Det er ventet at USAs president Barack Obama vil varsle strengere tiltak mot klimautslipp under en tale i kveld.

Barack Obama taler om klima.

Se president Barack Obamas klimatale nå.

Obama skal holde en tale om klimapolitikk på Georgetown-universitetet tirsdag kl. 20.00 (norsk tid).

Lekkasjene på forhånd går ut på at Obama vil gå inn for vil å kutte i skadelige klimagasser i USA.

Så langt i sin president-tid har Obama hatt store problemer med å få klimatiltak vedtatt i den amerikanske kongressen.

Derfor er det nå ventet at han vil legger frem konkrete tiltak som kan gjennomføres ved hjelp av retningslinjer i departementer og i miljø-etatene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Burbank Water and Power

Damp stiger opp fra kjøletårnene til Burbank Water and Powers gasskraftverk i Burbank i California mandag denne uken. Det er ventet at nye regler for eksisterende og nye kraftverk vil være det mest sentrale elementet i Obamas nye klimaplan.

Foto: Kevork Djansezian / AP

Klimatiltak fremste prioritet

Obama gjorde han det klart at han ville gjøre kampen mot klimaendringer til sin fremste prioritet da han i januar innledet sin andre presidentperiode.

I det internasjonale arbeidet mot klimaendringer har USA vært regnet som en sinke. Blant annet forlot president Obama klimatoppmøtet i København i 2009 før den siste avstemningen.

Nå er det ventet at Obama vil si at USA skal støtte de globale forsøkene på å bekjempe klimaendringer.

– Jeg vil legge fram min visjon for hva jeg mener må gjøres, en nasjonal plan for å redusere CO2-utslippene, forberede landet vårt på følgene av klimaendringer og lede an i de globale forsøkene på å bekjempe dem, har Obama selv sagt om hva han skal si i kveldens tale.

Det hvite hus viser til at klimaendringer ikke lenger er noen fjern trussel, etter at de 12 varmeste årene som er registrert, har kommet i løpet av de siste 15 årene.

– Mens intet enkelt skritt kan reversere effekten av klimaendringene, så har vi en moralsk forpliktelse til å handle på vegne av fremtidige generasjoner, sier Det hvite hus i en uttalelse før talen.

Fikk hjelp av høyesterett

Talen til Obama kommer dagen etter at USAs høyesterett ga Obama-administrasjonen hjelp i miljøkampen.

Høyesterett sa seg villig til å vurdere en dom i en lavere rett som sa at miljøvern-myndighetene ikke hadde rett til å regulere luftforurensning som krysser delstatslinjer.

Reguleringen av luftforurensing er nettopp den type tiltak uten å gå veien om kongressen som det er ventet at Obama vil legge frem i kveld.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt