Hopp til innhold

Obama med veto mot omstridt rørledning

USAs president Barack Obama la tirsdag ned veto mot den omstridte oljerørledningen Keystone XL. Rørledningen er ment å frakte olje fra Canada til raffinerier i Texas.

Obama Keystone Danny Ruthenberg-Marshall, Lindsey Halvorson

Demonstranter utenfor Det hvite hus i Washington ber president Barack Obama legge ned veto mot oljerørledningen Keystone XL. Kongressen har vedtatt bygging av rørledningen. Som ventet la Obama ned veto tirsdag.

Foto: Jacquelyn Martin / Ap

Den amerikanske kongressen vedtok tidligere i februar å bygge den omstridte rørledningen fra tjæresandområdene i Canada til raffinerier i Texas og eksporthavner i Mexicogolfen. Rørledningen er beregnet til å frakte 800.000 fat olje om dagen og republikanerne i Kongressen mener rørledningen vil gi sårt tiltrengte arbeidsplasser i USA.

Et ventet veto

Kongressens vedtak trenger presidentens godkjennelse fordi rørledningen krysser en internasjonal grense. Obama vil derimot ikke godkjenne byggingen og tirsdag la han som ventet ned veto mot vedtaket.

Obama Josh Earnest

Pressetalsmann Johs Earnest ved Det hvite hus forklarte presidentens veto med at Obama vil vente på en ny utredning om Keystone XL er i nasjonens interesse.

Foto: Jacquelyn Martin / Ap

Pressetalsmann Josh Earnest forklarte presidentens veto med at Obama vil vente på nok en utredning fra Utenriksdepartementet om hvorvidt Keystone XL tjener nasjonens interesse. Tidligere har Obama sagt at rørledningen kun vil være et gode for Canada, ettersom det er der oljen kommer fra og det meste vil bli eksportert ut av USA. Dessuten harmonerer oljerørledningen dårlig med Obamas klimapolitikk.

Byggeplanene har også møtt massiv motstand fra naturvernere og farmere.

Les også: Cowboy og indianer mot oljerør

Republikanerne vil overprøve Obama

Dette er tredje gang Obama bruker veto mot et vedtak i Kongressen. Presidentens veto kan imidlertid settes til side dersom to tredeler av stemmene i begge kamrene i Kongressen stemmer mot presidenten.

Republikanerne, som har flertall i både Senatet og Representantenes hus, jobber nå intenst med å skaffe de nødvendige stemmene. Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnel, sier de vil forsøke å overprøve presidentens veto i en avstemning allerede 3. mars. Republikanerne trenger fire demokratiske stemmer i Senatet for å få det til.