Obama med «republikanske» forslag

USAs president Barack Obama la i natt sin tale om rikets tilstand til midten av amerikansk politikk, og sa at landets utfordringer er større enn partiene.

Video OBAMA-STATE-260111-WW

Klikk på bildet for å se hele rikets tilstand-talen til USAs president.

– Vi må gå fremover sammen, ellers går vi ikke fremover i det hele tatt. For utfordringene vi står overfor er større enn partier, større enn politikk, sa Obama da han ga sin «State of the Union»-tale i Kongressen i Washington i natt norsk tid.

President Obama sa at velgerne ønsker at Demokratene og Republikanerne skal regjere med «delt ansvar». Samtidig la han frem flere forslag som hans motstandere kan støtte.

Video - Obama var påfallende ydmyk

NETT-TV: Obama var påfallende ydmyk, mener NRKs utenrikskommentator Jan Espen Kruse.

Presidenten ble avbrutt av applaus en rekke ganger, slik det er tradisjon for når han holder sin tale om rikets tilstand, men fikk bare en håndfull stående ovasjoner. Den festlignende stemningen fra tidligere rikets tilstand-taler var borte.

– Se til 1950-tallet

Presidentens mål med talen var først og fremst - og dette er ikke minst viktig ettersom det neste presidentvalget hele tiden nærmer seg - å berolige alle amerikanere som frykter for landets økonomiske tilstand. Arbeidsløsheten i USA ligger på 9,4 prosent, mens statsgjelden øker og land som Kina og India er på full fart inn i markeder der USA tidligere ville ledet an.

Barack Obama, Joe Biden og John Boehner

President Barack Obama foran visepresident Joe Biden og John Boehner, speaker i Representantenes hus.

Foto: Charles Dharapak / Ap

I talen sammenlignet president Obama dagens situasjon med et «Sputnik-øyeblikk» - med nye invsteringer i forskning og utdanning - som under 1950-tallets romkappløp. Målet med disse investeringene er å sikre at industri og arbeidsplasser kommer i USA, ikke i andre land.

– For et halv århundre siden, da sovjeterne var de første ut i verdensrommet med utskytingen av satelitten «Sputnik», hadde vi ingen idé om hvordan vi skulle slå dem og komme først til Månen. Men etter å ha investert i bedre forskning og utdanning gikk vi ikke bare forbi Sovet, vi satte i gang en bølge av nyskapning som sto resulterte i nye industrier og millioner av arbeidsplasser, sa Obama.

– Dette er vår generasjons «Sputnik»-øyeblikk.

– Ja, verden har forandret seg. Konkurransen om arbeid er virkelig, men det må ikke få oss til å miste motet. Vi må se på det som en utfordring, sa Obama.

Satt sammen for Giffords

Talen ble holdt på Capitol Hill, i en Kongress der Obamas parti har mistet mye av makten de hadde sist presidenten holdt sin tale om rikets tilstand. Etter valget i november har Republikanerne flertallet i Representantenes hus, og i nattens tale tok Obama hensyn til dette ved å understreke områder hvor de to partiene kan komme til enighet.

En annen ting var at tonen var sivilisert, og mange demokrater og republikanere satt sammen i stedet for i hver sine blokker. Dette var et symbol på solidaritet etter at kongressrepresentanten Gabrielle Giffords ble skutt i hodet under et velgermøte i Tucson, Arizona 8. januar i år.

President Obama har fått ros for hvordan han reagerte på skytingen i Tucson, der seks personer ble drept, og at han hevet seg over det hverdagslige til en samlende statsmann.

Tucson-håndteringen sammen med flere overraskende politiske seiere etter det brutale valgnederlaget i november i fjor, har gjort presidenten til en mer populær mann. For første gang på lenge mener over 50 prosent av amerikanerne at Obama gjør en god jobb som president.

Rikets tilstand-tale blir nå sett på som en test om han han bygge videre på den tilbakevendende populariteteten og gjenskape magien fra valgkampen i 2008.

Kutter, men ikke over alt

Presidenten kom Republikanerne i møte blant annet ved å foreslå å fryse den offentlige pengebruken i fem år, noe han mener vil kutte statsunderskuddet med 400 milliarder dollar over en tiårsperiode. Men stansen i pengebruken skal ikke gjelde for sosialhjelpen eller Medicare - som står sentralt i USAs massive underskudd.

Obama foreslo også, som republikanere flest ønsker skal skje, å kutte i skattene i forretningslivet. Han vil derimot ikke, slik mange republikanere vil, kutte pengebruken innenfor utdanning og forskning.

– Det vil være som å fjerne overvekten på et fly ved å fjerne motorene. Til å begynne med kan det føles som man flyr høyt, men ikke lenge etterpå vil man merke det.

Var kort innom utenrikssaker

Talen handlet, kanskje natruligvis, mest om USAs indre forhold, men presidenten var raskt innom landets militære operasjoner i utlandet. Ifølge Obama har amerikanske soldater nå jaget Al Qaida på flukt, og presidenten lover å kjempe mot militante både i Afghanistan og på den arabiske halvøy.

USA har over 140.000 soldater utplassert i Afghanistan og Irak. President Obama sa også at Al Qaida-ledere i Pakistan nå er under press, mer enn noen sinne siden terrorangrepet mot New York 11. september 2001.

At han nevnte den arabiske halvvøy understreker at presidenten tar trusselen fra militante personer i Jemen på alvor.

Obama gjentok også løftet om å starte tilbaketrekkingen av noen av de 100.000 amerikanske soldater fra Afghanistan i juli. Under valgkampen i 2008 støttet Obama å sende flere soldater til Afghanistan, og mente krigen i Irak var en distraksjon.

I sin tale sa han i natt at de amerikanske soldatene er i ferd med å trekke seg ut av Irak, og at oppdraget der var ferdig.

SISTE NYTT

Siste nytt