Obama: – Viktigere enn noensinne at vi står sammen

President Barack Obama manet til samhold og handlekraft da han avla eden og ble gjeninnsatt som president i dag. Samtidig kom han med noen stikk til sine politiske motstandere.

President Barack Obama tok til orde for styrket samhold og samarbeid på tvers av innbyggergrupper og politiske partigrenser.

President Barack Obama ba amerikanerne gripe det avgjørende øyeblikket og trekke sammen som ett folk i sin innsettelsestale.

– Vi er skapt for dette øyeblikket, men vi må gripe det sammen. Nå, mer enn noensinne, må vi trekke sammen, som én nasjon og ett folk, sa Obama i sin tale.

Kongressen pyntet til innsettelsesseremoni

Kongressen var pyntet til innsettelsesseremoni.

Foto: Anders Tvegård / NRK
Beyonce

Beyonce var blant artistene som sang under innsettelsesseremonien.

Foto: STAN HONDA / Afp

Samtidig som han ber amerikanerne ta vare på arven fra forfedrene, understreker presidenten at man må forholde seg til dagens situasjon: Nye utfordringer krever nye svar.

Obama, Nobels fredsprisvinner i 2009, vektla at USA skal være en støtte for demokratiforkjempere i alle land, og i spissen for å svare på klimaendringenes utfordringer.

– Velferdsreformer gjør oss ikke kravstore

Også den enorme gjelden som tynger landet, mås tas fatt i.

– Vi må ta de vanskelige valgene for å redusere gjelden. Men vi skal ikke måtte velge mellom å ta vare på dem som bygget landet og å investere i generasjonen som skal bygge dets fremtid, sier Obama.

Han benyttet samtidig anledningen til å trekke frem offentlige velferdsmodeller.

– Vi har lært av vår fortid. Vi tror ikke at i dette landet er frihet forbeholdt de heldige, eller lykke forbeholdt de få. Vi vet at uansett hvor ansvarlig vi lever våre liv, kan hvem som helst av oss, når som helst, stå i en situasjon der vi har mistet jobben, er blitt plutselig syke eller har fått hjemmet vårt revet bort av en fryktelig storm.

– Når vi forplikter oss til hverandre gjennom helsehjelp eller sosialhjelp, styrker det oss. Det gjør oss ikke til nasjon med folk som bare krever og tar, det frigjør oss.

I presidentvalgkampen ble som kjent et videoopptak av Republikanernes Mitt Romney der han omtalte nær halvparten av velgerne som snyltere som «er avhengige av staten» og «tror de har rett på pleie i helsevesenet, mat, bolig og gudene vet hva».

(Artikkelen fortsetter under videoen)

President Barack Obama ble gjeninnsatt for fire nye år mandag.

Se Barack Obama avlegge eden.

– Alle barn skal vite at de er trygge

Etter massakren på barneskolen Sandy Hook i Newtown i Connecticut i desember, har debatten om våpenlovgivningen i USA blusset opp.

President Obama har lansert en rekke tiltak som skal bidra til å redusere våpenvolden i USA, som kan gjennomføres uten å måtte bli godkjent av Kongressen. Han har også oversendt et forslag til Kongressen som han ønsker at medlemmene der skal ta stilling til.

I sin innsettelsestale nevnte ikke Obama våpenlovgivningen direkte, men kom med et klart spark blant annet i retning motstanderne av et strengere lovverk.

– Det er vår generasjons oppgave å bære videre det våre pionerer begynte. Vår reise er ikke fullendt før våre homofile brødre og søstre blir behandlet juridisk likt som alle andre. Hvis vi virkelig er skapt likeverdige, må også kjærligheten vi gir hverandre, være likestilt. For reise er ikke fullendt før våre koner, mødre og døtre har en inntekt som tilsvarer arbeidet deres, sa Obama.

– Og vår reise er ikke fullendt før alle våre barn, fra Detroits gater til Newtowns rolige smug, vet at de er tatt vare på, verdsatt og trygge for fare, la en noe beveget Obama til.

Lei av resultatløse diskusjoner

Han maner til umiddelbar handling fremfor endeløse politiske debatter - et styrket samarbeid i amerikansk politikk fremfor å gå i skyttergravene.

– Vi må handle nå. Det betyr ikke at vi alle må definere frihet på samme måte. Fremgang tvinger oss ikke til å lande århundres debatter om myndighetenes rolle, men det krever at vi handler i VÅR tid.

– Vi har ikke råd til utsettelser. Vi kan ikke forveksle absolutisme med prinsipper, erstatte politikk med opptog eller anse utskjelling som saklig debatt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Michelle Obama og døtrene Sasha og Malia

Sasha, Malia og Michelle Obama følger stolte med på gjeninnsettelsen av far og mann Barack Obama.

Foto: MARK WILSON / Afp

Historiske bibler

Formelt avla Barack Obama presidenteden allerede i går. Ifølge den amerikanske grunnloven slutter nemlig presidentperioden klokken 12 den 20. januar.

Når 20. januar faller på en søndag, som i år, holdes den konstitusjonelle edsavleggelsen på søndagen, mens fest-markeringen holdes dagen etter.

Da Obama avla eden i går, var det med høyre hånd hevet og den venstre hånden hvilende på kona Michelle Obamas families bibel.

Under seremonien i dag holdt presidenten hånden på to bibler, en som tilhørte Martin Luther King jr., og en som var Abraham Lincolns.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt