NRK Meny
Normal

Obama lover å straffe de skyldige

USAs president, Barack Obama, lover at de som forårsaket oljelekkasjen i Mexicogolfen skal stilles til ansvar.

Obama etter oljesølmøte

USAs president Barack Obama møter pressen etter et møte om oljesølet i Mexicogolfen. Tidligere senator Bob Graham (t.h.) og tidligere miljøvernadministrator William Reilly sitter i utvalget som skal granske miljøkatastrofen.

Foto: JASON REED / Reuters

Etter et møte med et nytt utvalg som er satt ned for å granske oljesølet, var Obama klar i sin tale da han snakket med det oppmøtte pressekorpset:

– Dersom det er begått lovbrudd, skal de som står bak stilles for retten, truet den amerikanske presidenten.

Obama understreket alvoret av oljelekkasjen, som oppstod da en oljerigg drevet av BP eksploderte i april i år. Han sa at at amerikanske myndigheter er forpliktet til å finne ut hva som forårsaket ulykken og sørge for at noe slikt aldri skjer igjen.

– Dersom dagens lovverk ikke er tilstrekkelig for å forhindre et slikt utslipp, må loven endres, sa Barack Obama til pressen etter møtet.

Ifølge den amerikanske justisministeren Eric Holder, er det nå opprett både en sivil sak og en kriminaletterforskning av oljeskandalen.

Oljebrenning i Mexicogolfen

Det lekker fortsatt fra oljeriggen Deepwater Horizon som tok fyr etter en eksplosjon 21. april i år, og som sank i havet etter å ha brent i 36 timer.

Foto: HO / Reuters

Den amerikanske presidenten gikk også så langt som å kalle oljesølet for «den største miljøkatastrofen i sitt slag i historien» og lovet at de skyldige skal få sin straff:

Hvis brudd på amerikansk lov var det som førte til død og ødeleggelser, gir jeg mitt løfte på at vi vil stille forbryterne for retten. Det vil være på vegne av ofrene for denne katastrofen og dem som bor i området rundt Mexicogolfen, sa Obama i dag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt