Hopp til innhold

Obama-leiren går hardt ut mot Romneys «comeback-lag»

President Barack Obamas kampanjeleder advarer om at Mitt Romneys nye visepresidentkandidat står for en mangelfull økonomisk politikk, som vil repetere de katastrofale feilene som er gjort tidligere.

Mitt Romney og Paul Ryan

Paul Ryan ble introdusert som en del av Mitt Romneys «comeback-lag» da han ble utnevnt til visepresidentkandidat lørdag.

Foto: JASON REED / Reuters

I helga ble det klart at den 42 år gamle kongressmannen og lederen av budsjettkomiteen i Representantenes Hus, Paul Ryan, blir republikanernes visepresidentkandidat.

Ryan ble introdusert som en del av Romneys «comeback-lag», og sammen med Mitt Romney skal han de kommende månedene forsøke å overbevise velgerne om at det republikanske alternativet er det beste for USA.

– Mitt Romney er en leder med den kompetansen, bakgrunnen og karakteren landet vårt trenger på dette avgjørende tidspunktet i landets historie. Han og jeg deler en forpliktelse: Vi skal gjenopprette dette landets storhet, sa Ryan etter at utnevnelsen ble kjent, ifølge Washington Post.

I budsjettkomiteen har Ryan stått fram som en stor tilhenger av mindre statlig styring og tilsvarende budsjetter. Han ønsker å redusere offentlige utgifter, og vil kutte i utdanning og sosiale støtteordninger til fattige og gamle.

Med valget av visepresident signaliserer Romney dermed at økonomi og budsjettkutt vil stå sentralt under valgkampen

– Frykter økonomien ødelegges

I demokratenes leir hagler kritikken mot den nye visepresidentkandidaten. Obamas kampanjeleder Jim Messina hevder at den konservative kongressmannen kan ødelegge den amerikanske fullstendig.

– Som kongressmedlen stemte Ryan for Bushs hensynsløse økonomipolitikk, som gjorde at underskuddet vårt eksploderte og økonomien ble ødelagt.

Samtidig har mange demokrater hatt et sterkt ønske om at Romney skulle plukke ut nettopp Ryan. Det gjør det nemlig lett å kritisere republikanernes noe upopulære budsjettforslag, som blant annet innebærer dype kutt i offentlige utgifter.

– Ved å utnevne kongressmann Paul Ryan, har Mitt Romney valgt en leder fra Representantenes hus som deler hans tro på den mangelfulle teorien om at nye, budsjettsprengende skattekutt for de rike og plassering av større byrder på middelklassen og seniorene, vil bidra til en sterkere økonomi, sier Messina til AFP.

– Arkitekten av republikanernes budsjett

Messina omtaler Ryan som «arkitekten bak det radikale budsjettet til republikanerne», og minner om at han støtta Romneys planer om et skattelette på 250.000 dollar for millionærer, samt store kutt i utdanning.

Han advarer videre om at Ryans konservative budsjett vil ødelegge den mye omtalte helserefomen for seniorere, og gjøre det om til et betalingssystem.

– Romney-Ryan-billetten vil ta oss tilbake ved å repetere de samme, katastrofale feilene som er begått tidligere, sier Messina til AFP.

For Romney og hans medarbeidere starter nå jobben med å selge Ryans navn, personlighet og politikk til velgerne. Det er derfor venta at Ryan vil bli med på den kommende valgturneen, da han skal besøke fire delstater i USA.

Jim Messina

Obamas kampanjeleder Jim Messina er kritisk til Mitt Romneys valg av visepresident, og frykter at de to vil ødelegge den amerikanske økonomien dersom Republikanerne går seirende ut av valget.

Foto: FRANK POLICH / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt

Finland og Sverige har levert sine Nato-søknader

Finland og Sverige har overlevert sine Nato-søknader i Brussel. – Det er en god dag i en kritisk tid, sa generalsekretær Jens Stoltenberg.