NRK Meny
Normal

– Vi har ingen plan B

– Vi har bare denne planeten. Og vi har ingen plan B, sa USAs president Barack Obama da han la frem planen som skal redusere de store amerikanske klimautslippene.

President Barack Obama la frem USAs første plan for å begrense klimautslipp fra kraftverk.

USAs president Barack Obama under fremleggelsen av Clean Power Plan.

Store deler av innholdet i planen var allerede gjort kjent, både gjennom lekkasjer til mediene og gjennom en videopresentasjon med Obama i helgen. Men selve fremleggelsen var altså i dag.

– Klimaendringene pågår her og nå, hver dag. Klimaendringene setter oss alle i fare. Som en guvernør sa, vi er den første generasjonen som merker klimaendringene og vi er den siste som kan gjøre noe med dem, sa presidenten.

– De siste årene har vi forsøkt å lage renere energi, vi har doblet og tredoblet produksjonen av sol- og vindkraft og vi har utviklet biler som bruker mindre bensin og går på renere bensin. Men skal vi beskytte vår økonomi, vår natur og våre barn må vi gjøre mer. Og vitenskapsmennene forteller oss at vi må gjøre mer, fortsatte Obama.

Og med det "mer" utfordret han den amerikanske kraftindustrien og ikke minst den amerikanske kullsektoren.

Kullkrig

Målet i planen Clean Power Plan er å få kuttet karbonutslippene fra den amerikanske kraftsektoren med 32 prosent frem til 2030, som en del av kampen mot klimaendringene. Utgangspunktet er utslippsnivået fra 2005.

Det blir første gang USA innfører begrensninger på utslipp fra kraftverk. Og det er særlig kullkraften det vil gå utover.

Kullkraft står i dag for 40 prosent av de totale amerikanske utslippene.

I første utgave av Clean Power Plan var målet at kullkraftverkenes andel av strømproduksjonen skulle ned til 39 prosent, i den reviderte utgaven Obama og hans administrasjon la frem i dag er måltallet 27 prosent. Målet er at kullet gradvis skal erstattes med sol-, vind- og atomkraft.

Likevel er nedgangen for mye for mange. Både kullbransjen og politiske motstandere har varslet kamp. Delstater med stor kulldrift truer med søksmål, det samme gjør organisasjoner knyttet til gruvesektoren. Presidenten benektet at planen er en krig mot kullet.

– Vi har ingen plan B

– Men vi har et ansvar og vi har bare denne planeten. Og vi har ingen plan B, sa Obama, som mintes da han som ung kom til Los Angeles for å gå på college og husket dager hvor man ikke kunne gå ut på grunn av den forurensende tåken som lå over byen.

Presidenten lovet støtte til å ruste opp, bygge ut og satse stort på de nye energikildene. Delstatene får en stor grad av selvbestemmelse hvordan de skal nå sine mål fordi de er så ulik i sin kraft- og kraftindustristruktur.

Det har vist seg svært vanskelig å få vedtatt klimatiltak i Kongressen, derfor ber presidenten i stedet det amerikanske miljødirektoratet EPA om å bruke dagens lovverk til å stramme inn utslippene, noe som i tillegg til nedbyggingen av kulldriften er svært kontroversielt.

NRKs korrespondent Gro Holm forklarer hvordan president Barack Obama skal få gjennom lovene i den nye klimaplanen.
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt