NRK Meny
Normal

Obama kysset kvinne ut av nøden

Henrietta Hughes - kalt «finanskrisens ansikt» - har blitt kjendis etter å ha søkt president Barack Obama om hjelp. Hjelpen kom med et kyss på kinnet.

Barack Obama og Henrietta Hughes

Barack Obama møter Henrietta Hughes på bymøtet i Fort Myers.

Foto: JASON REED / Reuters

Hughes' beskjed til presidenten var: Min sønn og jeg er hjemløse, og vi trenger hjelp med én gang.

- Jeg har et stort behov. Jeg er arbeidsledig og hjemløs, og bilen jeg og familien bor i er liten, sa Hughes til Obama på et bymøte i Fort Myers i Florida i går.

Et kyss og et løfte

- Det er to års ventetid på hus og vi trenger mer enn bare bilen vi bor i og parkene vi besøker. Vi trenger et eget kjøkken og vårt eget baderom. Vær så snill og hjelp, var bønnen fra Hughes.

Ifølge Hughes ble hun hjemløs da sønnen mistet jobben, og deretter huset han bodde i. Selv om sønnen har vært på jobbjakt, har han ikke hatt lykken med seg så langt.

Området møtet ble holdt i, det sterkt republikaner-dominerte Lee county som Obamas motstander i presidentvalget John McCain vant, har opplevd en rekord i hus-overtagelser i forbindelse med finanskrisen. Ifølge tall fra Det hvite hus hadde området Cape Coral-Fort Myers i Lee county landets høyeste tall på oppsigelser i fjor, der 12 prosent av alle husstander ble ofre for krisen.

Verdien på hus har sunket med to tredeler og 12.000 jobber har forsvunnet. Det bor 60.000 mennesker i Fort Myers.

President Obama ga Hughes et kyss på kinnet og et løfte:

- Vi skal gjøre alt vi kan for å hjelpe deg, men det er mange som deg der ute.

Barack Obama og Henrietta Hughes

Her er kysset som forandrer hverdagen for Henrietta Hughes.

Foto: Charles Dharapak / AP

- Hva gjorde Hughes på møtet?

I etterkant har blant annet bloggeren Michelle Malkin - fra en av verdens mest kjente og leste blogger - stilt spørsmål ved Hughes sin deltakelse på møtet.

- Hvis Hughes hadde hatt mer tid ville hun trolig husket å be Obama om å fylle bensintanken hennes også, sier hun tørt i et intervju med den konservative nettsiden TownHall.com .

- Sjelesørgeren [Obama] spurte om navnet hennes, ga henne en klem og ba staben sin om å møte henne etterpå. Tilhengerne skrek "Amen" og "Ja", la Malkin til i intervjuet.

En leser av intervjuet stiller spørsmål ved Hughes' motiver og spør hvordan hun kom seg inn på møtet i det hele tatt.

"Hvordan kan en 61 år gammel kvinne som lever i en pickup truck sammen med sin sønn bare RENT TILFELDIG komme seg inn slik at hun VELDIG OFFENTLIG kan spørre president Obama om et hus? Noen som vet? Hvem dyttet henne opp på scenen? Hun sitter helt foran. Fikk hun tilfeldigvis et sete der?, spør leseren Erik E.

Får hus av republikanerfrue

Over helgen sto innbyggerne i Fort Myers i kø for å få billetter til møtet, og mange lå i sovepose i køen. Alle billettene forsvant på én time.

Talsmann Joshua Earnest for Det hvite hus sier i dag at etter et hun snakket med presidenten, satte Obamas folk Hughes i kontakt med de lokale bolig-myndighetene - som tilfeldigvis var i salen.

Men det var ikke bare myndighetene som strakk ut veldig hjelpende hender.

Chene Thompson - fruen til den republikanske delstatsrepresentanten Nicholas Thomson - var raskt ute med sitt ønske om å gi Hughes og sønnen et hus. Uten husleie, selvsagt.

- Jeg er ikke millionær, jeg er ikke rik, men dette er noe jeg kan gjøre for noen som trenger det, sier Thompson til WBBH-TV.

Egen nettside, telefoner langveisfra

Og hjelpen fortsetter å strømme inn for damen som ble kysset av president Obama.

En nettside, HenriettaHughes.com , ble opprettet med videoklipp fra møtet og informasjon om vanskelighetene hun har. Nettsiden kaller Hughes for «finanskrisens ansikt».

Eieren av nettsiden sier at Hughes har "kastet lys over de hjemløses arbeidsproblem som finnes i USA".

- Jeg ønsket å benytte denne muligheten til å få frem vanskelighetene over hele landet, skriver han på nettsiden.

Også den republikanske borgermesteren i byen, Jim Humphrey, sier i dag at "samfunnet har reagert" til Hughes sin historie.

- Jeg har til og med fått en telefon fra en dame langt unne, som ønsker å gi Hughes 50 dollar i måneden.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt