Normal

Kritiserte Israels oppførsel overfor palestinerne

President Barack Obama kritiserte Israel for ikke å stoppe bosetterne på Vestbredden og for strenge restriksjoner mot palestinerne da han holdt sin store tale til studenter i Jerusalem.

President Barack Obama

President Barack Obama under talen til studentene i Jerusalem.

Foto: SAUL LOEB / AFP

Sigurd Falkenberg Mikkelsen

Obamas tale til studenter i Jerusalem var på forhånd sagt å være høydepunktet på hans første besøk i Israel som president.

Presidentens rådgivere hadde på forhånd sammenlignet talen med den berømte talen han holdt i Kairo i juni 2009, da han tok til orde for et nytt forhold mellom USA og den arabiske verden.

I tillegg til de mange som var til stede i salen, ble den sendt direkte på israelsk TV.

Hoveddelen av dagens tale var en hyllest til Israel og landet nære historiske forhold til USA.

– Vi har vært nære allierte helt siden 11 minutter etter at staten Israel ble opprettet i 1948, sa Obama og refererte til at USA var det første landet som i sin tid anerkjente den nye jødiske staten.

Han trakk særlig frem Israels historie som en havn for mennesker på flukt fra religiøs og sosial undertrykkelse.

Kritiserte oppførselen på Vestbredden

Under talen kritiserte president Obama Israel for landets oppførsel overfor palestinerne på Vestbredden.

– Det er ikke rettferdig når vold fra bosettere mot palestinere ikke blir straffet, sa president Obama.

Presidenten sa at palestinernes rett til selvbestemmelse og rettferdighet må respekteres og ba israelerne tenke på hvordan det er å være i palestinernes situasjon.

Sett dere selv i deres situasjon og se på verden gjennom deres øyne. Det er ikke rettferdig at et palestinsk barn ikke kan vokse opp i sitt eget land, og må leve med tilstedeværelsen av en fremmed hær som kontrollerer bevegelsene til hennes foreldre hver dag.

President Barack Obama tale til israelske studenter

– Det er galt å legge restriksjoner på palestinernes muligheter til å bevege seg fritt eller drive jordbruk på sitt eget land, sa president Barack Obama.

Selv om fred med palestinerne var hovedtema for tale, så la ikke den amerikanske presidenten med noe «veikart for fred» eller kom med konkrete forslag til fredsprosessen videre.

Argumenterte for fred og forhandlinger

Obama sa at han visste at mange israelere ikke var enige med ham og at mange observatører var skeptiske til en ny runde med USA-ledede fredsfremstøt.

Han sa at han snakket som «en venn som er dypt engasjert og bekymret for deres fremtid» og la frem tre grunner for at Israel bør satse på en fredsprosess nå.

  • – Fred er nødvendig. Fred er den eneste veien til sikkerhet.
  • – Fred er rettferdig.
  • – Fred er mulig. Forhandlinger vil være nødvendig, men det er ingen hemmelig i hva de vil ende opp i – to land for to folk.

Avbrutt av applaus flere ganger

Presidenten ble avbrutt av applaus flere ganger under talen.

Aller mest applaus fikk presidenten da han ble avbrutt av en demonstrant og turnerte situasjonen elegant ved å vise til at «dette var en del av debatten».

Ellers kom det kraftig applaus ved flere anledninger der Obama tok til orde for å arbeide for en tostatsløsning, det han kaller «to land for to folk».

– Politikere vil ikke ta sjanser for fred om ikke dere presser dem til det, sa Obama til kraftig klapping blant studentene.

Blandede reaksjoner blant studentene

– Takk Gud, vi trengte noen som kunne sette fredsprosessen i sentrum. Obama kommer hit og snakker ærlig om hva vi burde gjøre. Vi er så bortskjemte i fredsprosessen. Vi skylder alltid på palestinerne. Det er på tide at vi tar ansvar, sa 18 år gamle Idor, som er student på Hebrew U, til NRK etter talen.

Han var en av de som var entusiastiske til talen. Til tross for mye applaus, var det blandede reaksjoner i salen.

– Jeg ville blitt glad hvis han kunne gå mer inn i fredsprosessen. Ikke bare si dette er hva israelerne burde gjøre, dette er hva palestinerne burde gjøre. Verden burde gjøre mer, Etal, en 22 år gammel student ved Hebrew U, til NRK.

Også mange i salen som var uenige i innholdet opplevde det som stort å være til stede i salen og høre den amerikanske presidenten tale.

– Jeg likte å høre på han. Det er en muligheten man bare får en gang i livet. Han er en fantastisk taler. Men som en høyrevridd israeler var jeg skuffet over det han sa om okkupasjonen. Bare det å kalle det okkupasjonen er trist. Jeg ser på det som folks hjem. Folk bor der. Det er ikke okkupasjon. Når han sier at bosettinger hindrer fred, så er det trist. Jeg har venner der, jeg har hatt kjærester der, sa Ouia Ben Yossef, som er student ved Bar Ilan Universitetet til NRK.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Obama taler

Scenen bak president Barack Obama var full av israelske og amerikanske flagg da han holdt sin tale til studentene.

Foto: SAUL LOEB / Afp

Reiser til Jordan fredag

Etter talen skal Obama i kveld i statsmiddag hos den israelske presidenten Shimon Peres.

Fredag starter Obama med et besøk på den israelske æreskirkegården Mount Herzl og et besøk på Holocaust-minnesmerket Yad Vashem.

Deretter skal han til fødselskirken i Betlehem før han på ettermiddagen fredag reiser videre til Jordan.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt