Obama: – Egypt kan ikke gå tilbake til slik det var før opprøret

USAs president Barack Obama sier Egypt ikke vil gå tilbake til slik det var før opprøret staret, men at han ikke vet når sittende president Hosni Mubarak vil trekke seg.

Barack Obama

USAs president Barack Obama tror på samarbeid med Egypt også etter at Mubarak er borte.

Foto: KEVIN LAMARQUE / REUTERS

EGYPT/PARTY MUBARAK

Verken sittende president Hosni Mubarak eller hans sønn...

Foto: Amr Dalsh / Reuters
Gamal Mubarak

..Gamal Mubarak kommer til å stille til valget i høst.

Foto: Ben Curtis / AP

– Egypt kommer ikke til å tilbake til hva det var. Det egyptiske folket vil ha frihet, frie valg og representativ og ansvarlig regjering, sier Obama i et intervju med TV-kanalen Fox News.

Mubarak har styrt Egypt med jernhånd i flere tiår, men har alltid vært tro mot USA. De siste ukene har flere hundre tusen egyptere demonstrert mot hans regime, og krever fortsatt hans avgang.

Mubarak har sagt at han ikke stiller til gjenvalg i september. Om han hadde gått av på dagen, ville det skapt hodebry for USA, spesielt om Det muslimske brorskapet kom i en lederposisjon.

Tror på samarbeid

Obama sier at også han ønsker seg en representativ regjering i Egypt.

– Jeg har tro på at Egypt går i den retningen. De kommer til å få en regjering som vil samarbeide med oss, sier han.

– Det muslimske brorskapet er en fraksjon i Egypt. De har ikke støtte fra en majoritet i landet, men de er godt organiserte og deler av ideologien deres er imot vår ideologi. Det er det ingen tvil om, sier Obama.

Han mener det likevel er viktig å forstå at det er flere som ønsker å være med å styre i Egypt fremover.

– Derfor er det viktig for oss å si at vi ikke bare må velge mellom Det muslimske brorskap eller et undertrykkende regime, sier presidenten.

Essam el-Erian (f.v.), Saad el-Katatni og Mohamed Mors fra det muslimske brorskap

Essam el-Erian (f.v.), Saad el-Katatni og Mohamed Mors fra det muslimske brorskap.

Foto: Abdel Hamid Eid / Ap

– Provoserende

NRKs reporter i Kairo, Sidsel Wold, tror ikke Obamas ordvalg blir godt mottatt av demonstrantene.

Sidsel Wold i Kairo

NRKs reporter Sidsel Wold i Kairo.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

– De synest nok at dette er veldig provoserende, fordi USA hele tiden snakker om å innføre demokrati i Midtøsten, sier hun og mener demonstrantene vil føle at USA med Obamas uttalelser henger ved Mubarak.

Hun forteller at det nå er den harde kjerne som er igjen på Tahrir-plassen for å demonstrere, og at de fleste andre har gått tilbake på jobb.

– Men de som fortsatt demonstrerer, mener at Mubarak må gå. Rundt 300 mennesker har mistet livet i disse kampene for demokrati. Demonstrantene mener at hvis ikke Mubarak går, så har kanskje disse dødd forgjeves, sier Wold.

– Må ikke tvinges nå

Også utenriksminister Hillary Clinton antyder at det kan være for tidlig for Mubarak å gå av med det første.

På flyet tilbake fra München, der hun deltok på en konferanse i helgen, sa Clinton at det er opp til det egyptiske folk å bestemme når Mubarak må gå av, men at det kan skape komplikasjoner om han tvinges bort nå.

Clinton viste til at det er viktig å se framover til valget i september og planlegge slik at ikke valget blir en fiasko og en skuffelse for det egyptiske folk.

Hillary Clinton

Utenriksminister Hillary Clinton ser fremover.

Foto: Jens Meyer / Ap

Krever planlagt overgang

– Det er viktig å se over horisonten. Vi vil ikke ende opp med et valg som er en fiasko og folk som sier: Hva var vitsen med alt dette, sier hun.

Derfor krever prosessen framover mot valget i september forsiktig og nøyaktig planlegging, mener hun.

Som resultat av de enorme protestene har Mubarak allerede lovet å gå av i september, men demonstrantene krever at han skal gå av straks. Meldingene fra Washington har generelt antydet at USA har presset ham til å gå av.

SISTE NYTT

Siste nytt