Obama klar for kamp om utnevnelse til høyesterett

President Barack Obama har lovet å finne en kvalifisert kandidat til den ledige plassen i landets høyesterett. Utnevnelsen kan bli helt avgjørende for amerikansk politikk.

USA-OBAMA/ILLINOIS U.S. President Barack Obama addresses the Illinois General Assembly during a visit to Springfield, Illinois

VIKTIG UTNEVNELSE: Obama kan endre maktbalansen i USAs høyesterett.

Foto: KEVIN LAMARQUE / Reuters

Han kritiserte samtidig republikanere i Senatet som har truet med å stanse en utnevnelse til den ledige dommerstillingen, som ses som svært politisk viktig.

Republikanernes flertallsleder i Senatet, Mitch McConnell, har sagt at plassen bør stå tom til presidentvalget og at folket da samtidig kan si sin mening om denne saken når de stemmer 8. november.

PARTY SWITCH

PROTESTERER: Mitch McConnel ønsker ikke at Obama skal utnevne den nye dommeren.

Foto: JAMES CRISP / Ap

Kan endre maktbalansen

– Jeg blir forbløffet når jeg hører folk som hevder de er eksperter på grunnloven plutselig kommer opp med en rekke bestemmelser som ikke står der, sa Obama tirsdag.
Grunnloven er veldig klar på hva som er prosedyren nå, sa presidenten, som tidligere har vært jussprofessor med grunnloven som hovedemne.

Obamas forslag til etterfølger kan endre maktbalansen i Høyesterett, som hadde fem konservative og fire liberale dommere da Scalia døde. Obama har ikke gitt noen hint om hvem som kan bli hans kandidat.

Vi skal finne noen som har et juridisk hode, bryr seg om demokratiet vårt og som vil ha et rettferdig rettssystem.

Barack Obama

Viktig for maktbalansen

Grunnen til at denne utnevnelsen er så viktig er at høyesterett i fremtiden vil ta opp kritiske spørsmål i amerikansk politikk.

Abort, prevensjon og stemmerett er bare noen av sakene som kan bli avgjort i høyesteretten i nær fremtid. Dersom Demokratene får nominere en dommer som står dem politisk nært, vil de nesten være garantert en seier i mange av de viktigste politiske kampene.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt