USA innkaller til nordisk toppmøte

WASHINGTON (NRK): Sammen med de andre nordiske regjeringssjefene får nå Erna Solberg en invitasjon til Det hvite hus. President Obama har en lang liste av saker han vil ta opp.

Solberg omgitt av Michelle og Barack Obama

I mai får Erna Solberg komme hjem til Michelle og Barack Obama. Dette bildet ble tatt under Obamas mottakelse for FNs regjeringssjefer i september 2015.

Foto: Lawrence Jackson / The White House

Washington kommer til å kles opp i nordiske flagg fredag 13. mai, men det blir ikke bare fest. Når president Barack Obama vil ha et nordisk toppmøte så det er for å diskutere Russland, kampen mot terrorbevegelsen IS og andre sikkerhets- og forsvarsspørsmål.

Få slipper inn

USA og de nordiske landene samarbeider tett i flere globale saker. Temaer som helse, utdanning, klima, menneskerettigheter og Arktis står også på dagsordenen når topplederne samles.

Etter det NRK kjenner til, kommer det til å være et arbeidsmøte med bare 20 til 25 personer tilstede. Regjeringssjefene vil prøve å få til en erklæring om videre og tettere oppfølging før de går til middag.

Det er ytterst sjelden at en amerikansk president gjør så mye ut av et nordisk samarbeid.

Obama med nordiske statsministre i 2013

Da Obama gjestet Sverige i 2013 avlyste han et møte med Putin og møtte de nordiske statsministrene

Foto: Martina Huber / Regeringskanseliet

I september 2013 møtte Barack Obama de nordiske statsmininstrene under et besøk i Sverige.

Skåler for vennskap

Når Obama i sitt siste år som president inviterer Erna Solberg og hennes nordiske kolleger til Det hvite hus så slår han på stortromma med en sjelden statsmiddag.

Dette er stivpyntede samlinger med taler og underholdning for gjestene, som ofte blir overført direkte på fjernsynskanalen C-SPAN.

Hittil har bare elleve andre ledere fått denne mottakelsen de sju åra Obama har styrt.

Solberg treffer Obama i korridoren

Erna Solberg har truffet den amerikanske presidenten under større samlinger, men ikke alene.

Foto: Statsministerens kontor

Statsminister Solberg har ennå ikke hatt et eget møte med presidenten i Det hvite hus, men hun er ventet til nabolaget allerede i slutten av måneden. Da er det fjerde og siste samling om kjernefysisk sikkerhet, et toppmøte som Obama har tatt initiativet til.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt