Obama benytter bekkenbrudd til å pleie forholdet til avlyttet Merkel

Obama ringte sin tyske kollega for å ønske god bedring, og benyttet anledningen til å invitere henne til Det hvite hus for å pleie et forhold preget av avlyttingsskandalen. Samtidig varsler presidenten en reform av etterretningsorganisasjonen NSA.

obama merkel

Barack Obama vil pleie forholdet til Angela Merkel etter NSA-avsløringene. Nå bruker han Merkels bekkenbrudd for alt det er verdt.

Foto: JEWEL SAMAD / Afp

merkel på krykker

Angela Merkel brakk bekkenet da hun var på skitur nylig.

Foto: ODD ANDERSEN / Afp

– Fant samtalen sted per mobiltelefon eller fasttelefon?

Det var spørsmålet en av journalistene ved Det hvite hus ikke fikk svar på under pressekonferansen igår kveld. Men det vekket definitvt latter blant kollegaene i salen.

Pressetalsmannen for president hadde nemlig nettopp fortalt forsamlingen at Barack Obama onsdag hadde en samtale med sin tyske kollega, Angela Merkel, for å ønske henne god bedring etter bekkenbruddet hun har pådratt seg.

Vil pleie forholdet etter NSA-skandalen

Men det var ikke bekkenet til Merkel Obama først og fremst var ute etter å pleie.

Forholdet mellom USA og Tyskland har vært dårligere enn på svært lenge etter avsløringene i sommer om at forbundskanslerens mobiltelefon har blitt overvåket av den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA. Derfor benyttet Obama anledningen til å invitere Merkel til Det hvite hus i løpet av våren for en prat.

Gjør klar NSA-reform

Samtidig med at Obama forsøker å pleie forholdet til Tyskland er presidenten nå klar til å innføre begrensninger på NSAs overvåkning av både utenlandske statsledere og amerikanske borgere, skriver nyhetsbyrået AP.

Obama kan komme til å offentliggjøre hovedlinjene i reformplanene allerede neste uke. Nå bruker han tiden på å konsultere folkevalgte, personvereksperter og etterretningsfolk om planene.

– Han er fremdeles på det stadiet hvor han lytter til og diskuterer med en rekke aktører og setter stor pris på deres innspill og meninger om saken, sier talsmann Jay Carney.

SISTE NYTT

Siste nytt