Hopp til innhold

Obama i tet

Barack Obama har hatt en imponerende sluttspurt før nattens spennende nominasjonsvalg som foregår i 24 amerikanske delstater.

Barack Obama og Hillary Clinton.
Foto: ROBYN BECK / AFP

Ifølge en meningsmåling utført av Zogby for Reuters ligger demokraten Obama an til å kapre 49 prosent av stemmene mot parti-rival Clintons 36 prosent.

På CNNs måling er imidlertid ikke gapet så stort. Her får riktignok Obama 49 prosent, men med Clinton bare 3 prosentpoeng bak.

Blant republikanerne er det fortsatt 71-årige John McCain som leder an. Han får 44 prosent på CNNs måling, fulgt av Romney på 29 prosent og Huckabee på 18 prosent.

Mitt Romney har imidlertid, ifølge meningsmålingen fra Reuters, en klar ledelse på John McCain i det republikanske kappløpet i California. 

Den såkalte supertirsdagen er blitt så spennende som den kan få blitt.

Les: Dette er supertirsdag

Før natten er omme kan det være klart hvem som skal kjempe om makten i presidentvalget til høsten.

I morgen på nrknyheter.no: Hvem er mest presidentaktig?

Jevnt løp

De demokratiske kandidatene, Hillary Clinton og Barack Obama, har ligget ganske jevnt på flere målinger før  nattens primærvalg.

Les: Obama puster Clinton i nakken

Amerikanske velgere sto i kø utenfor stemmelokalene i New York allerede før de åpnet i kveld.

– Hva jeg stemte på? Obama selvfølgelig, sier Ismail Cruz utenfor et av stemmelokalene på Manhattan.

- Vi trenger en forandring. Obama er en av få på mange tiår som kan få til det, sier 20-åringen Cruz, som stemte for første gang tirsdag.

Les: Damer for Obama

I et kontorbygg noen kvartaler unna sitter Jessie (25) og Corinne (26) og ringer Obama-tilhengere.

Velgere i USA

Ikke alle synes det er like spennende med valg.

Foto: Rob Carr / AP

«Hei mitt navn er Corinne. Jeg jobber for Obama-kampanjen. Jeg ringer for å minne deg på å stemme i dag». Jentene bruker feriedager på å jobbe for Obama:

– Hittil i år har vi brukt sju feriedager, og det er over halvparten av hva vi har, sier Jessie til NTB.

Drar innpå

De siste dagene har Obama redusert Clintons forsprang til nesten ingenting, men fortsatt er alt åpent. Løpet kan bli så jevnt at velgerne må vente helt til landsmøtet i slutten av august med å få vite hvem som blir Demokratenes presidentkandidat.

Clinton lovet at hun kommer til å lytte til velgerne sine da hun avga sin stemme på en skole i New York.

Les: Hillary har stemt

– Det er mange mennesker som er bekymret for at presidenten ikke bryr seg. Jeg vil at de skal vite at jeg har forstått det, og jeg vil være der for dere hvis dere stemmer på meg i dag, sa Clinton ifølge BBC. 

Før nominasjonsprosessen startet var hun klar favoritt i Det demokratiske partiet, men Obamas sterke fremgang har ført til en langt mer spennende prosess enn de fleste hadde forestilt seg på forhånd.

McCain i tet

På republikansk side er spenningen mindre, ettersom John McCain har et klart forsprang på rivalen Mitt Romney med eksguvernør Mike Huckabee på slep et stykke bak. 

Presidentkandidatene

Presidentkandidatene; fra øverst til venstre, John McCain, Mitt Romney, Mike Huckabee, Barack Obama, Hillary Clinton og Ron Paul.

Foto: Scanpix

Les: Flere og flere samles om McCain

– Vi kommer til å vinne i dag. Vi kommer til å vinne nominasjonen, og vi kommer til å vinne presidentvalget, sa 71-åringen i en appell på Rockefeller Center Plaza i New York ifølge nyhetsbyrået AFP.  

Selv om han leder på meningsmålingene i de fleste delstatene som har republikansk nominasjonsvalg tirsdag, ligger han jevnt med Romney i California.

Les: Romney vant i Maine

Men Vietnam-veteranen virker likevel svært seierssikker og har begynt å snakke som om han allerede har vunnet republikanernes gunst.

– Jeg har dømmekraften, erfaringen og kunnskapen til å lede dette landet gjennom de største utfordringene i det 21. århundre, mine venner, og det er kampen mot radikal islamsk ekstremisme, fastslår McCain.

Radarpar?

De siste dagene er det blitt spekulert på om amerikanske velgere likevel vil kunne stemme på både Clinton og Obama når presidentvalget går av stabelen 4. november.

Observatører har utpekt de to som det ideelle paret, hvorav den ene imidlertid må ta til takke med å være visepresidentkandidat.

I en TV-debatt nylig understreket Obama at en visepresident må være usedvanlig godt kvalifisert. – Det betyr folk med uavhengighet. Folk som kan si nei til meg, tilføyde han.

Jeg må si meg enig i alt Barack nettopp sa, svarte Hillary Clinton. – Det er ingen tvil om at Demokratene vil stå samlet. Vi går til valget innstilt på å vinne, sa Hillary Clinton.

SISTE NYTT

Siste nytt