NRK Meny
Normal

Obama i India: Rydder veien for atomkraftsamarbeid

WASHINGTON (NRK): USAs og India er blitt enige om en plan som skal lokke amerikanske bedrifter til å investere i indisk kjernekraft.

Barack Obama sammen med Narendra Modi

USAs president Barack Obama sammen med den indiske statsministeren Narendra Modi.

Foto: Saurabh Das / Ap

President Barack Obama kom til India i går, og ett av målene med besøket er å øke det økonomiske samarbeidet mellom de to landene.

Ulykke

For USAs ledelse er et godt forhold til India nødvendig for å balansere Kinas innflytelse i regionen. Men ikke alt har gått på skinner når det gjelder samarbeidet.

For snart ni år siden undertegnet daværende president George W. Bush en avtale som skulle sikre amerikanske bedrifter en viktig rolle i oppbyggingen av indiske kjernekraftverk.

Men i 2010 vedtok India en lov som gjør leverandørene av design og teknologi til kraftverkene ansvarlige i tilfelle ulykker. Bakgrunnen var blant annet erfaringen med en gasslekkasje ved en kjemisk bedrift eid av amerikanske Union Carbide i 1984, der rundt 5200 mennesker ble drept.

Inngått avtale

India nekter å trekke tilbake loven som gjør leverandører ansvarlige, men har nå gått med på en avtale om forsikringsordninger som skal omgå problemet.

– I dag har vi oppnådd et gjennombrudd i spørsmål som har hindret framgang når det gjelder sivilt atomsamarbeid, sa president Obama på pressekonferansen etter møtene i går.

De to landene skal også samarbeide når det gjelder utnyttelse av solenergi. Men i klimaspørsmål står Obama og Indias statsminister Narendra Modi langt fra hverandre. Nylig vedtok India å doble energiproduksjonen fra kull for å tilfredsstille behovene fra en raskt voksende industri.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt