NRK Meny
Normal

Obama-helt hyller Snowden

Barack Obama kalte menneskerettighetsforkjemperen John Lewis for den «amerikanske kongressens samvittighet». Nå hyller Lewis varsleren Edward Snowden.

John Lewis

BORGERRETTIGHETSHELT: – Noen ganger må du handle etter din samvittighet, forklarer Jon Lewis. Selv er han fengslet i underkant at 50 ganger.

Foto: JONATHAN ERNST / Reuters

Lewis er en av USAs fremste menneskerettighetsforkjempere fra 60-tallet, og medlem av kongressen. 73-åringen tilhørte kretsen rundt den legendariske Martin Luther King.

I et intervju med The Guardian sammenlikner Lewis Snowdens lekkasjer av topphemmelig overvåkning i USA med borgerrettighetskampen på 60-tallet.

– Hvis du mener at noe er galt, at noe er urettferdig og at du er villig til å trosse tradisjoner, dårlige lover og sedvane, da har du en samvittighet. Du har rett til å trosse de lovene og være villig til å betale prisen, sier Lewis til avisa, mens han legger til at «det var det samme som de gjorde».

73-åringen ble arrestert 40 ganger på 60-tallet, og fire ganger mens han var medlem av den amerikanske kongressen.

Da han i 2011 fikk tildelt en medalje for sin kamp for frihet, beskrev president Barack Obama ham som «den amerikanske kongressens samvittighet».

– Noen ganger må du handle etter din samvittighet

Snowden, som har fått midlertidig asyl i Russland, har tidligere forklart at han handlet etter sin samvittighet da han avslørte hvordan den amerikanske etterretningstjenesten, NSA, overvåker borgerne. Han mente overvåkningen er ute av kontroll.

Responsen fra politikerne hjemme, inkludert presidenten, var derimot i hovedsak at Snowden er en forbryter og forræder som må straffes for lekkasjen av topphemmelige dokumenter til pressen.

Lewis er en av få politikere som mener Snowden var i sin fulle rett å avsløre myndighetenes overvåking av innbyggerne.

– Noen ganger må du handle etter din samvittighet, forklarer Lewis.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt