Hopp til innhold

Hedret ofrene etter 11. september

USA vil aldri gi opp kampen mot Al Qaida, understreket president Barack Obama da USA markerte åtteårsdagen for terrorangrepene 11. september 2001.

USAs President Barack Obama

Obama la ned en hvit krans ved Pentagon, der 184 mennesker mistet livet da et passasjerfly styrtet inni bygningen 11. september 2001.

Foto: LARRY DOWNING / REUTERS

- Uansett hvor lang tid som går etter angrepene, vil amerikanerne alltid kjenne smerten og tapene fra 11. september 2001, sa Obama i sin tale ved Pentagon.

- Vi vil aldri vakle i forsvaret av landet vårt, vi skal aldri gi opp jakten på al-Qaida og deres ekstremistiske allierte, understreket han.

Barack Obama taler 11. september 2009

Barack Obama taler i regnet utenfor Pentagon-byningen i Washington DC.

Foto: Charles Dharapak / AP

Michelle Obama

USAs førstedame, Michelle Obama, sammen med familier til ofrene fra terrorangrepene 11. september 2001.

Foto: Charles Dharapak / AP

Hele USA markerte i dag åtteårsdagen for terrorangrepene mot World Trade Center og Pentagon. Obama valgte å markere dagen ved å besøke minnesmerket ved Pentagon. Der holdt han en appell og snakket med pårørende.

LES OGSÅ: New York minnes terror-ofrene

Hedret ofrene

Regnet øste ned både ved Pentagon og Ground Zero, stedet på Manhattan der World Trade Center sto. Flere hundre amerikanere hadde likevel møtt opp for å hedre ofrene for terrorangrepene, som fikk store konsekvenser for amerikansk politikk.

Terrorangrepene er fortsatt et dypt sår i mange amerikaneres bevissthet. 2.976 mennesker ble drept i angrepene. Blant disse var 300 brannmenn som kom til World Trade Center for å hjelpe til med redningsarbeidet.

NETT-TV: Vil fornye kampen mot terror
Video nsps_upload_2009_9_11_18_1_28_1369.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Terrorangrepet i 2001 besto av en rekke koordinerte angrep rettet mot USA, da fire passasjerfly ble kidnappet. Kaprerne krasjet inn i de to «tvillingtårnene» på World Trade Center i New York, drepte alle om bord og tusenvis av andre som var inne i bygningene.

Begge bygningene kollapset i løpet av to timer, knuste hus som sto i nærheten og ødela mange andre bygninger.

Et tredje fly krasjet inn i Pentagon, mens et fjerde fly krasjet på et jorde ved Shanksville utenfor Pennsylvania. Noen av de 44 passasjerene i dette flyet, United Airlines flight 93, kjempet mot kaprerne og mistet livet for å unngå at flyet krasjet et sted i Washington.

Øvelse skapte frykt

Den amerikanske kystvakten skapte oppstandelse da den gjennomførte en øvelse på Potomac-eleven i Washington D.C. samtidig som Barack Obama passerte. Amerikanske medier var ikke informert om øvelsen og trodde kystvakten var i ferd med å avverge et angrep rettet mot minnemarkeringen i Pentagon.

LES: Øving skremde Washington

CNN meldte at det ble skutt elleve ganger mot en mistenkelig båt på Potomac-elven, men meldingene ble kort tid etter avvist av både FBI og politiet i den amerikanske hovedstaden.

SISTE NYTT

Siste nytt