NRK Meny
Normal

Obama: – Romney vil gjøre det verre for middelklassen

I et nytt intervju langer president Barack Obama hardt ut mot republikanernes presidentkandidat Mitt Romney. Obama anklager blant annet Romney for å ville frata kvinner rettighetene til sin egen helse.

Obama Interview Barack Obama

USAs president Barack Obama intervjues av nyhetsbyrået The Associated Press i Det hvite hus denne uken.

Foto: Carolyn Kaster / Ap

Temperaturen før årets presidentvalg i USA er i ferd med å skrus ytterligere opp. I et nytt intervju med nyhetsbyrået AP kommer Obama med hard kritikk av den republikanske presidentkandidaten Mitt Romney.

Obama hevder blant annet at Romney i Det hvite hus vil være ødeleggende for den amerikanske middelklassen, og bidra til at de rike blir rikere.

– Ekstreme standpunkt

I det rundt 25 minutter lange intervjuet sier Obama at Romney står for «ekstreme standpunkt», som sammenfaller med meningene til mange av republikanerne i Representantenes hus. Han la til at han trodde Romney ville føre politikk i tråd med dette, dersom han blir valgt til president.

Obama spår at dette innebærer skattelettele for til sammen fem milliarder dollar.

I forlengelsen av dette anklager han også Romney for å ikke vise det økonomiske ansvaret som forventes av en president.

– Jeg vet ikke om Romney tror på disse standpunktene eller ikke. Men jeg tviler ikke på at han kommer til å gjennomføre mange av tingene han har snakket om, sier Obama.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Romney

Mitt Romney har den siste tiden vært bevist på å ta avstand uttalelsene til senatorkandidaten Todd Akin.

Foto: JEWEL SAMAD / Afp

– Vil gjøre det verre middelklassen

I intervjuet innrømmer Obama at den amerikanske økonomien ikke har forbedret seg fort nok, og at amerikanerne «ikke er der vi burde være».

Samtidig mener Obama at Romneys økonomiske politikk vil gjøre ting verre for landets mange middelklasse-familier.

Obama mener denne politikken bare være til fordel for de rikeste. Han mener også at denne politikken ikke vil skape langsiktige muligheter for de fattigste, og at de dermed fratas muligheten til bli en del av middelklassen.

Obama benyttet samtidig anledningen til å prøve å rakke ned på Romnyes troverdighet. Romney har lenge nektet å vise offentligheten hvor mye han betaler i skatt.

– Dette viser en kandidat som ikke er villig til å ta ansvar for hva denne jobben innebærer, sier Obama til AP.

Romney har så lang offentliggjort skatten sin for ett år, og sier han vil offentliggjøre tallene for ett til.

– Vil frata kvinner kontrollen

Til tross for flere harde angrep mot Romney, unngikk Obama spørsmål som handlet om uttalelsene til den republikanske senatorkandidaten Todd Akin.

Akin har møtt en stom av kritikk, etter at han i et TV-intervju sa at kvinner som ble voldtatt ikke ble gravide. Romney har senere bedt Akin trekke seg som senatorkandidat etter uttalelsen.

Den politiske grunnplattformen for republikanerne innebærer et forbud mot abort, uten spesifikke unntak for voldtekt eller andre omstendigheter.

I intervjuet sier Obama samtidig at ham ikke tror Romney ville nøle dersom «Kongressen gir han muligheten til å fjerne kvinners kontroll over sin reproduktive helse».

Romney selv har imidlertid sagt at han ikke er i mot abort i tilfeller der befruktningen har skjedd etter voldtekt, incest, eller hvis det er snakk om å redde morens liv.

Meningsmålinger har vist at Obama sannsynligvis har størst mulighet til å kapre stemmer fra Romney ved å adressere temaer som abort.

Presidentvalget i USA i 2012 er det kommende presidentvalget i USA. Valget, som blir det 57. i rekken, skal i følge planene holdes den 6. november 2012. I dette valget vil USAs president og USAs visepresident for perioden 2013–2017 bli valgt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt